A A A

 

Regatul Novegiei oferă suport continuu Republicii Moldova în dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative

Conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a avut astăzi, 4 iunie, o întrevedere cu o delegație din cadrul Ministerului Sănătății și Serviciilor de Îngrijire al Regatului Norvegiei și a municipalității din or. Oslo, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 4- 6 iunie 2018.

 

Vizita delegaţiei din Norvegia se înscrie în şirul acţiunilor de implementare a Memorandumului de Înțelegere privind cooperarea în domeniul sănătăţii şi ştiinţelor medicale între Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova şi Ministerul Sănătăţii şi Serviciilor de Îngrijire al Regatului Norvegiei, semnat la 19 mai 2014.

 

Scopul vizitei este de a dezvolta module de învățare pentru îngrijitorii de sănătate formali și informali, de a evalua progresele obținute în cadrul Proiectului, precum și de fortifica abordarea prestării serviciilor de îngrijire la domiciliu atât între autoritățile centrale și locale, cât și a sectorului neguvernamental.

 

În acest sens, aceștia urmează să aibă o serie de vizite la organizațiile implicate în implementarea Proiectului: Asociația Obștească „Homecare”, Organizația „Hospice Angelus”, Centrul de sănătate din or. Hâncești, Direcția asistență socială din or. Hâncești, etc.

 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a reafirmat angajamentul ferm al Ministerului de a dezvolta și fortificarea serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu, paliative și reabilitare în tara noastră.

 

„Mizăm pe suportul colegilor din Regatul Norvegiei în identificarea și organizarea celor mai eficiente modele de îngrijire a pacientului, cât și în dezvoltarea abilităților și cunostințelor îngrijitorilor de sănătate” a declarat Svetlana Cebotari.

 

„Vom susține  în continuare eforturile Ministerului pentru dezvoltarea și implementarea în Republica Moldova a celor mai bune practici de îngrijire a pacientului, inclusiv vom oferi suport în ajustarea și armonizarea cadrului legal existent”, a menționat Hilde Hatleskog Zeiner.

 

Reamintim că, din 15 februarie 2015, conform programului de lucru agreat de Părți, Regatul Norvegiei a contribuit la consolidarea sistemului de sănătate din Republica Moldova, dezvoltarea domeniilor de reabilitare, îngrijiri paliative și servicii de îngrijire la domiciliu, organizarea sectorului spitalicesc, e-sănătate, precum și consolidarea managementului sănătății publice la nivel local, prin fortificarea capacităților de gestionare și implementare a activităților de prevenire și control a bolilor netransmisibile și promovarea unui stil de viață sănătos, etc.