A A A

 

Regatul Norvegiei va oferi asistență în dezvoltarea sistemului de sănătate din Republica Moldova

Conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a avut astăzi, 3 mai, o întrevedere cu o delegație a Regatului Norvegiei, condusă de Hilde C. Sundrehagen, Director General Adjunct Cooperare Internațională din cadrul Ministerului Sănătății și Serviciilor de Îngrijire, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 3- 4 mai 2018.

 

În debutul ședinței, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a vorbit despre colaborarea și proiectele importante realizate în Republica Moldova cu suportul Guvernului Regatului Norvegiei.

 

„Datorită sprijinului oferit de Norvegia, începând cu anul 2014, am implementat proiecte de succes în domeniile sănătății publice, asistenței medicale primare și în reformarea și fortificarea sectorului spitalicesc. Reiterez importanța contribuției colegilor din Regatul Norvegiei în dezvoltarea acestor sectoare și vă asigur de toată deschiderea în dezvoltarea parteneriatului, care va contribui la îmbunătățirea calității și accesibilității serviciilor medicale acordate populației”, a declarat Svetlana Cebotari.

 

La rândul său, Hilde C. Sundrehagen, a accentuat importanța continuării reformelor în sectorul sănătății din Republica Moldova, confirmând disponibilitatea ţării sale pentru susținerea acestora.

 

„Pe parcursul ultimilor ani am reușit implementarea cu succes a acțiunilor prevăzute în Programul de lucru semnat între cele două Ministere și considerăm oportună continuarea proiectelor în domeniile prioritare pentru Republica Moldova”, a precizat oficialul norvegian.

 

În cadrul discuțiilor, oficialii au punctat prioritățile pentru următoarea perioadă, printre care: suport în reformarea domeniilor asistenței medicale primare, sănătății publice și sectorului spitalicesc, cu accent pe dezvoltarea domeniilor de reabilitare, îngrijiri paliative și servicii de îngrijire la domiciliu, dezvoltarea chirurgiei de o zi, precum și fortificarea capacităților Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

 

Vizita delegaţiei din Norvegia se înscrie în şirul acţiunilor de implementare a Memorandumului de Înțelegere privind cooperarea în domeniul sănătăţii şi ştiinţelor medicale între Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova şi Ministerul Sănătăţii şi Serviciilor de Îngrijire al Regatului Norvegiei, semnat la 19 mai 2014.

 

Menționăm că, din 15 februarie 2015, conform programului de lucru agreat de Părți, Regatul Norvegiei a contribuit la consolidarea sistemului de sănătate din Republica Moldova, dezvoltarea domeniilor de reabilitare, îngrijiri paliative și servicii de îngrijire la domiciliu, organizarea sectorului spitalicesc, e-sănătate, precum și consolidarea managementului sănătății publice la nivel local, prin fortificarea capacităților de gestionare și implementare a activităților de prevenire și control a bolilor netransmisibile și promovarea unui stil de viață sănătos, etc.