A A A

 

Realizările, provocările dar și prioritățile pentru asigurarea protecției drepturilor copiilor discutate la Guvern

De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, astăzi, la Guvern, a avut loc ședința Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului, în cadrul căreia participanții au făcut o retrospectivă a realizărilor, provocărilor și priorităților de viitor pentru asigurarea protecției drepturilor copilului în Republica Moldova.

 

În cadrul ședinței, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a menționat că, în ultimii 3 ani, Republica Moldova a înregistrat progrese considerabile în dezvoltarea, protecția socială și incluziunea copiilor. Aceasta a prezentat o serie de măsuri realizate, printre care: majorarea indemnizației unice la nașterea copilului de la 3100 lei până la 6300 lei, instituirea indemnizației pentru copii gemeni sau nașteri multiple, plata indemnizației zilnice pentru circa 2000 de copii separați de părinți.

 

„Copiii sunt viitorul Republicii Moldova. Este responsabilitatea noastră să construim o țară unde ei să își poată dezvolta pe deplin potențialul și să fie fericiți. În acești trei ani, noi am construit fundamentul în mai multe domenii, iar copiii sunt cei care urmează să ridice clădirea în viitor”, a spus prim-ministrul, Pavel Filip, menționând că rezultatele înregistrate se datorează bunei conlucrări dintre Guvern, Parlament, societatea civilă și partenerii de dezvoltare.

 

La finalul ședinței, participanții au trasat prioritățile de viitor, printre care elaborarea unui proiect care va permite înscrierea copiilor de la 2 ani în instituțiile de educație timpurie, dar și implementarea unui mecanism de înregistrare online a copiilor noi născuți, în Registrul de stat al populației.

 

La data de 20 noiembrie 1989, ONU a adoptat Convenția privind Drepturile Copilului, astfel, astăzi este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Totodată, în 2018, Republica Moldova marchează 25 de ani de la intrarea în vigoare a Convenției pentru țara noastră. Convenția a fost ratificată de către 196 de țări din lume.

Sursa: gov.md