A A A

 

Provocările şi priorităţile sectorului socio-medical, discutate cu reprezentanţii diasporei

Reprezentanţii Ministerului, Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale au discutat cu membrii diasporei despre politicile din domeniul sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale în contextul Zilelor Diasporei, marcate în Republica Moldova, în perioada 15-17 august.

 

O atenţie deosebită a fost acordată asigurării securității sociale a lucrătorilor migranți. Reprezentanţii ministerului i-au asigurat pe cei care muncesc departe de casă că Guvernul dezvoltă mecanisme de migrația circulară, reglementează activitatea agențiilor private de ocupare a forței de muncă și contribuie la reintegrarea cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare.

 

În prezent sunt implementate 2 acorduri funcționale cu privire la angajarea în Israel și Bulgaria, în cadrul cărora  cetățenii RM au posibilitatea să se angajeze pe o perioadă determinată,  legal în câmpul muncii. În baza acordului cu Israel au fost angajați 9000 de cetățeni și s-au reîntors până în prezent – 1681 persoane.

 

Totodată, ţara noastră are 13 acorduri bilaterale de securitate socială cu statele membre ale UE: Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania și Turcia şi alte 5 acorduri cu ţările membre CSI: Republica Azerbaidjan, Republica Belarus, Federaţia Rusă, Ucraina şi Republica Uzbekistan.

 

În proces de negociere sunt acordurile cu Statul Israel, Republica Letonia, Republica Italiană, Republica Elenă și Republica Belarus.

 

Aceste acorduri au la bază principiul teritorialităţii, conform căruia pensiile se stabilesc şi se achită de către statul pe teritoriul căruia persoana domiciliază, indiferent dacă a contribuit la sistemul public de asigurări sociale al statului de domiciliu.

 

Membrii diasporei s-au arătat interesaţi de funcţionalitatea sistemului de asistenţă medicală primară şi de serviciile prestate de Agenţia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

 

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco i-a asigurat pe migranţi că valorificarea potențialului migrației şi încheierii acordurilor de securitate socială cu mai multe ţări sunt priorităţile de bază ale autorităţilor pentru perioada următoare. Ala Nemerenco a subliniat importanţa implicării diasporei la elaborarea măsurilor de îmbunătăţire a politicilor în domeniu şi stabilirea de noi parteneriate. Totodată, Ministrul a punctat ca o altă prioritate este sporirea accesibilităţii la servicii de sănătate, în special pentru vârstnici.

 

În contextul Zilelor Diasporei, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în parteneriat cu Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui și Biroul Relații cu Diaspora, a organizat o acţiune de donare voluntară de sânge, cu genericul "Salvăm împreună o viață acasă". Totodată, Minsiterul şi-a deschis larg uşile pentru membrii diasporei. Potrivit datelor oficiale, peste 800 mii de moldoveni  muncesc în peste 30 de țări, cu precădere în Federația Rusă, Italia, Marea Britanie.