A A A

 

Protecția copiilor migranți discutată de specialiști în domeniu în cadrul unui seminar internațional

Anual, în spațiul post-sovietic, sute de copii, indiferent dacă călătoresc singuri sau neînsoțiți de părinți, ajung să fie reținuți. Deseori, legile lucrează împotriva lor, mai degrabă, decât pentru a le asigura protecție. Din cauza plasamentului în centrele de tip închis, mulți copii sunt în imposibilitatea de a merge la școală sau de a primi vizitatori, iar unii dintre aceștia, chiar - separați de părinți.
 
Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei ”AVE Copiii” se alătură campaniei #CROSSBORDERCHILDHOOD lansată la 1 iunie 2019 de Federația Internațională a Drepturilor Omului. 
 
"Pledăm pentru drepturile copiilor migranți în Europa de Est și Asia Centrală, deținuți în facilități de tip închis și optăm pentru înlocuirea tratatelor regionale învechite ce regularizează deplasarea copiilor cu unele conforme cu standardele internaționale moderne în domeniul drepturilor copilului”, a declarat Ianachevici Mariana, director AVE Copiii. 
 
În acest sens, Asociația “AVE Copii”, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Biroul Migrație și Azil al MAI, Avocatul poporului pentru drepturile copilului din Republica Moldova și împreună cu Centrul anti-discriminare Memorial din Belgia au desfășurat astăzi Seminarul Internațional ”Cooperarea pentru reîntoarcerea copiilor migranți în țările de origine și standardele moderne de protecție a copilului”.
 
Profesioniști din domeniul protecției copilului, migrației și afacerilor interne din Ucraina, Republica Moldova și Belgia au dialogat șiau făcut schimb de idei, experiențe și bune practici în scopul adresării provocărilor protecției transnaționale a copiilor migranți din perspectiva returului asistat al copiilor neînsoțiți, serviciilor de îngrijire alternativă și accesului la educație în țările gazdă, inclusiv a adolescenților cu vârste de 16-18 ani.
 
“Ministerul  Sănătății, Muncii și Protecției Sociale are competențe în domeniul repatrierii copiilor neînsoțiți identificați fără însoțitori legali peste hotarele țării. Majoritatea copiilor sunt din Franța și Ucraina. În procedura repatrierii ne bazăm pe interesul superior al copilului. Suntem deschiși pentru a împărtăși experiența Republicii Moldova pentru colegii din Ucraina”, a menționat secretarul de stat al MSMPS, Viorica Dumbrăveanu.
 
Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei “AVE Copiii” este o Asociație obștească fondată în 1992 , care are drept sco să protejeze copiii.