A A A

 

Programul naţional de prevenire şi control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021 a fost aprobat de către Guvern

Cabinetul de ministri a aprobat astazi, 7 noiembrie, Programul naţional de prevenire şi control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021, precum și planul de acțiuni de implementare a acestuia.

 

Documentul are drept scop reducerea poverii diabetului zaharat în Republica Moldova prin implementarea unui program eficace, centrat pe pacient, cu implicare instituțională și socială.

 

Impactul acestei afecțiuni la nivelul populației din țara noastră, o creștere semnificativă a numărului bolnavilor cu diabet zaharat, care practic s-a dublat în ultimii 10 ani, confirmă necesitatea identificării nevoilor cu care se confruntă persoanele cu diabet.

 

Astfel urmează a fi întreprinse următoarele măsuri: activități de prevenire, depistarea precoce a diabetului zaharat, prevenirea secundară a diabetului zaharat prin diagnosticarea complicațiilor cronice, stoparea progresiei acestora prin tratament adecvat și oferirea metodelor de reabilitare.

 

Ridicarea capacităților personalului medical antrenat în acordarea asistenţei medicale care va beneficia de cursuri de calificare, precum și organizarea și dotarea centrelor de diabet zaharat, care vor include laboratorul pentru colectarea centralizată a analizelor, cabinetul piciorului diabetic, cabinetul oftalmologic și cel pentru educarea pacienților.

 

Monitoringul bolnavilor de diabet, în special al copiilor, va fi facilitat datorită creării registrului electronic al pacienților cu diabet zaharat și instuirii medicilor de familie în ceea ce privește prezentarea datelor.