A A A

 

Prima rundă de negocieri a proiectului de Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Bulgaria în domeniul migrației de muncă

În perioada 12-13 aprilie curent, în incinta Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a avut loc prima rundă de negocieri pe marginea proiectului de Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Bulgaria în domeniul migrației de muncă. Delegația Republicii Moldova a fost condusă de secretarul de stat Anastasia Oceretnîi, iar delegația Republicii Bulgaria – de către viceministrul Muncii și Politicii Sociale, dnul Lazar Lazarov.

 

Scopul Acordului este cooperarea în domeniul reglementării fluxurilor migraționale și creării condițiilor ce contribuie la desfășurarea legală a activității de muncă de către lucrătorii migranţi, desfășurarea procesului de recrutare și angajare a cetățenilor pe teritoriul ambelor state, precum și asigurarea drepturilor și libertăților lucrătorilor migranţi.

 

Secretarul de Stat al MSMPS, Anastasia Oceretnîi a menționat necesitatea semnării acestui Acord, în vederea constituirii unui mecanism eficient de reglementare a procesului de recrutare și angajare a lucrătorilor migranți pe teritoriul ambelor state.

 

„Dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniul migrației forței de muncă cu Republica Bulgaria constituie o prioritate pentru Republica Moldova, iar încheierea Acordului dat este un prim și important pas în acest sens”, a menționat secretarul de stat.

 

În cadrul discuțiilor, părțile au negociat clauzele proiectului de Acord, cu accent pe necesitatea reglementării mecanismului de implementare al acestuia.

 

Urmare a negocierilor, părțile au convenit asupra semnării Acordului în termeni restrânși după finalizarea procedurilor interne necesare și intensificarea colaborării la nivel ministerial pe domeniile de competență.