A A A

 

Prevenirea și tratarea diabetului zaharat discutate de către comunitatea medicală și cea academică în cadrul unei conferințe științifice

Astăzi, 08 septembrie curent, în incinta Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" a avut loc conferinţa științifică, cu genericul „Deosebit”, dedicată memoriei profesorului Zinaida Anestiadi, fondatorul serviciului de Endocrinologie din Republica Moldova.

 

Evenimentul a reunit comunitatea medicală și cea academică să discute despre îmbunătățirea măsurilor de prevenire primară și secundară a diabetului zaharat prin diagnosticarea precoce a complicațiilor cronice, stoparea progresiei acestora prin tratament adecvat și oferirea metodelor de tratament pentru persoanele, care suferă de diabet zaharat.

 

În cadrul discuțiilor, au fost abordate subiecte ce ţin de problemele, realizările, perspectivele în domeniul prevenirii, diagnosticării și tratamentului corect al diabetului zaharat, inclusiv și la copii, particularitățile insulinoterapiei și alte subiecte privind această problemă de sănătate.

 

Prezentă la eveniment, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a menționat că participarea la Conferință constituie un omagiu, adus Zinaidei Anestiadi, fondatoarea Serviciului Endocrinologic în Republica Moldova celei care a fost mentorul endocrinologilor din întrega țară.

 

”Drept răspuns la preocupările sporite privind riscurile diabetului zaharat pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor, în scopul reducerii morbidităţii, dizabilităţii şi mortalităţii populaţiei prin diabet zaharat şi complicaţiilor acestuia, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat Programul naţional de prevenire și control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021 şi a Planul de acţiuni privind implementarea acestuia, care cuprinde în șir de acțiuni și măsuri eficace axate pe pacient”, a specificat ministrul.

 

Menționăm că, diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli netransmisibile cronice şi cea mai frecventă boală endocrină a secolului XXI. Maladia este periculoasă prin complicațiile grave pe care le provoacă: orbire, insuficienţă renală, atac vascular cerebral, infarct de miocard acut, neuropatie diabetică şi picior diabetic.

 

Datele statistice demonstrează creşterea continuă a numărului de pacienți cu diabet zaharat astfel încît conform Federației Internaționale de Diabet numărul total de persoane cu diabet în anul 2015 a fost de 415 mln, iar către anul 2040 va atinge cifra de 642 mln iar alte 318 mln de persoane adulte sunt înregistrate cu alterarea toleranței la glucoză, persoane ce comportă un risc înalt de dezvoltare a diabetului zaharat în viitorul apropiat.