A A A

 

Peste 2000 de locuri de muncă oferite la Târgul locurilor de muncă

Circa 60 de angajatori au oferit astăzi, peste 2000 locuri de muncă vacante, la Tîrgul locurilor de muncă pentru tineret și Forumul profesiilor, în diverse domenii: tehnologii informaţionale (operatori la PC, programatori), contabilitate, medicină, inginerie, management, comerț, servicii pază și securitate, industrie ușoară, etc.

 

În deschiderea evenimentului, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari a menționat că viitorul Republicii Moldova sunt tinerii, de aceea sporirea nivelului de ocupare formală în câmpul muncii a acestora este o prioritate.

 

„Ocuparea unui loc de muncă depinde de profesionalismul persoanei şi nu în ultimul rând de alegerea corectă a profesiei. De aceea, acțiunile noastre se concentrează pe ghidarea corectă în carieră, pentru ca tinerii să își identifice profesia. Totodată, depunem eforturi de crearea a locurilor de muncă și de angajare în câmpul muncii a tuturor șomerilor. Doar în anul 2017 au fost create în țară circa 60.000 locuri de muncă, iar de la începutul anului au fost angajate 5,5 mii de persoane, dintre care 3027 în mediul rural”, a declarat Svetlana Cebotari.

 

În cadrul Târgului, au fost amplasate posturi de auto-informare electronică, care au oferit posibilitatea participanților să accese gratuit canalele de informare despre locurile vacante, gestionate de ANOFM: portalul locurilor de muncă vacante www.angajat.md și platforma Târgului on line www.e-angajare.md. De asemenea, tinerii s-au familiarizat cu tehnicile și metodele de căutare a unui loc de muncă, inclusiv prin utilizarea instrumentelor inovative de informare și căutare, au primit informații privind dezvoltarea unei afaceri, de la experți și persoane, care au reușit să construiască o carieră acasă.

 

La fel, persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă au șansa să obțină informații despre locurile de muncă din baza de date a ANOFM, care constituie cca 15 mii locuri de muncă vacante, dintre care circa 6000 în mun. Chişinău, precum şi condiţiile de ocupare a acestora.

 

Totodată, în perioada 23-31 mai curent, se derulează Târgul on-line al locurilor de muncă, care întrunește 150 de angajatori cu 3700 locuri vacante disponibile: muncitori în producerea cablajelor auto, sudori, lăcătuși, reprezentanți vînzări, conducători auto, cofetari, patiseri, operatori telecomunicații, montatori, croitori, cusători, tîmplari, specialiști în achiziții/logistică /aprovizionare, specialiști în publicitate, producție publicitară, arhitectură/design, contabili.

 

Forumul profesiilor „O carieră de succes acasă” și Târgului locurilor de muncă pentru Tineret este la a VIII- ediție și este organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.