A A A

 

Perspectivele colaborării moldo-turce în domeniul sănătății și protecției sociale, discutate de Ministrul Svetlana Cebotari și Ambasadorul Turciei, Mr. Hulusi KILIÇ

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a avut o întrevedere astăzi, 25 ianuarie, cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Turce în Moldova, H.E. Mr. Hulusi KILIÇ.

 

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre proiectele realizate și cele în derulare, perspectivele de cooperare şi identificarea domeniilor prioritare de colaborare bilaterală din domeniul sănătăţii și protecției sociale, dintre Republica Moldova și Republica Turcia.

 

Svetlana Cebotari a apreciat contribuția Turciei în vederea modernizării sistemului de sănătate din țara noastră, cât și suportul oferit pentru instruirea medicilor din Republica Moldova, în cadrul spitalelor din Turcia. De asemenea, ministrul a menționat importanța Acordului semnat în anul 2017 în domeniul asigurărilor sociale, care le va permite cetățenilor noștri stabiliți în Turcia, să beneficieze de dreptul la pensie, indemnizații și prestații.

 

„Turcia este un exemplu pentru țara noastră în dezvoltarea și modernizarea sistemului de sănătate, care a avansat mult în ultimii ani. Suntem deschiși și pledăm pentru o colaborare eficientă și pentru preluarea experienței în acest domeniu”, a precizat ministrul.

 

La rândul său, H.E. Mr. Hulusi KILIÇ, a afirmat disponibilitatea Turciei de a oferi sprijin și asistența necesară pentru realizarea programului de reforme și modernizare a sistemului de sănătate din Republica Moldova. Totodată, acesta a informat ministrul despre intenția Turciei de a o oferi pacienților din Republica Moldova, tratamente medicale gratuite în țara sa.

 

La finalul discuțiilor, părțile au convenit asupra identificării domeniilor prioritare unde Turcia ar putea oferi suport și continuarea colaborării privind instruirea medicilor din Moldova în Turcia.

 

Menționăm că, Parteneriatul de colaborare în domeniul sănătăţii cu Republica Turcia se realizează în baza Acordului de cooperare în domeniul sănătăţii dintre Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova şi Ministerul Sănătăţii al Republicii Turcia, semnat la Chişinău, la data de 11 noiembrie 1997.