A A A

 

Persoanele cu dizabilități vor beneficia de facilități la importul mijloacelor de transport

Persoanele cu dizabilități locomotorii vor putea importa mai ușor mijloacele de transport și vor fi scutite de taxa pentru utilizarea drumurilor.

 

În acest sens, astăzi în ședință de Guvern, la inițiativa prim-ministrului Pavel Filip, au fost aprobate o serie de modificări legislative, care vor contribui la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și facilitarea importului autovehiculelor destinate pentru transportarea acestora.

 

Scopul proiectului este de a asigura o mai bună mobilitate persoanelor cu deficiențe locomotorii, fără suportul unui însoțitor, pentru o viață independentă. În prezent, de facilități la importul transportului beneficiază numai persoanele cu dizabilități locomotorii severe și doar în cazul în care mijlocul de transport este acordat prin donaţie și reutilat corespunzător.

 

Documentul aprobat exclude prevederile menționate, oferind dreptul de import tuturor persoanelor cu dizabilități ale aparatului locomotor, indiferent de gradul de dizabilitate.

 

De asemenea, conform noilor prevederi, persoanele vor putea importa autovehiculul o dată la 5 ani și nu o dată la 7 ani cum era stabilit până acum. Totodată, după expirarea termenului de 5 ani, persoanele cu dizabilități vor putea comercializa mijloacele de transport introduse în țară cu aplicarea facilităților, din considerentul că după o perioadă de exploatare unii beneficiari vor dori să procure un autovehicul nou sau nu vor mai avea nevoie de transport.

 

Totodată, documentul prevede scutirea de taxa pentru folosirea drumurilor a tuturor persoanelor cu dizabilități locomotorii și nu doar a celor care au autovehicule cu acțiune manuală, cum este în prezent.

 

În Republica Moldova locuiesc aproximativ 15 mii de persoane cu dizabilități locomotorii.