A A A

 

Persoanele cu dizabilități vor avea acces gratuit la servicii de reparație și ansamblare a cărucioarelor rulante

Asigurarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova a fost subiectul discutat de către secretarul general de stat, Boris Gîlca și Jane Ebel, expert în domeniul dizabilității și educației incluzive din Marea Britanie și Justin Levene, paralimpian din Marea Britanie, persoană cu dizabilități locomotorii, care se implică activ în promovarea drepturilor acestor persoane.

 

Discuțiile s-au axat pe asigurarea accesului tuturor persoanelor cu dizabilități locomotorii din țara noastră, la cărucioare rulante, astfel încît, aceștia să poată fi parte integrantă a societății.

 

Jane Ebel a venit cu inițiativa de a fi instituit un centru de reparație și asamblare a cărucioarelor și de a organiza un curs de instruire gratuit pentru specialiștii tehnicieni din cadrul Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare (CREPOR), privind reparația, adaptarea și menținerea cărucioarelor, pentru ca persoanele cu dizabilități să aibă acces la servicii de reparație profesioniste, iar cărucioarele să fie utilizate o perioadă îndelungată.

 

„Este un proiect inovativ, apreciem înalt contribuția și implicarea Dvs. în asigurarea accesibilității și incluziunii persoanelor cu dizabilități la viața socială. Țara noastră a realizat pași importanți în acest sens, de aceea cred cu tărie că parteneriatul dintre stat și societatea civilă va aduce doar plus valoare și vom putea să ne implicăm pentru ca fiecare persoană cu dizabilități să se integreze pe deplin în viața societății”, a declarat Boris Gîlca.

 

În contextul inițiativei propuse, secretarul general de stat a asigurat că va fi identificat un spațiu în cadrul CREPOR, unde persoanele cu dizabilități se vor putea adresa oricînd pentru servicii de menținere tehnică a cărucioarelor.

 

În perioada imediat următoare, conducerea CREPOR urmează să aibă o consultări tehnice cu reprezentanții din Marea Britanie pentru a realizarea obiectivelor discutate în cadrul ședinței.

 

Conform datelor CREPOR, în anul 2018 au fost repartizate 453 de cărucioare rulante, iar în acest an urmează să fie distribuite cărucioare pentru încă 780 de persoane care se află în lista de așteptare. Conform datelor statistice, peste 27.000 persoane se deplasează în cărucioare rulante.