A A A

 

Persoanele cu dizabilități severe de pe urma războiului au dreptul la însoțitor în perioada tratamentului sanatorial

Persoanele cu dizabilități severe de pe urma războiului, au dreptul la însoțitor în perioada de tratament sanatorial. Un proiect în acest sens a fost, astăzi, aprobat de către Executiv.

 

Pentru ca persoanele cu dizabilități severe de pe urma războiului să beneficieze de dreptul la un însoțitor este necasară concluzia Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, privind necesitatea asigurării unui ajutor permanent din partea altei persoane.

 

Însoțitorul va beneficia de bilet de tratament sanatorial cu acordarea pachetului deplin de servicii de recuperare și reabilitare. Acesta trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova, care atins majoratul, este apt să ofere servicii de supraveghere, suport și îngrijire beneficiarului pe perioada aflării la tratament sanatorial și a exprimat acordul să fie însoțitor.

 

Pentru implementarea proiectului, anual sunt necesare circa 2,5 milioane de lei.

 

Menționăm că, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale la evidență sunt circa 1405 persoane cu dizabilități de pe urma războiului dintre care 322 cu un grad sever de dizabilitate.