A A A

 

Pe parcursul lunii februarie mai mulți medici oncologi vor oferi consultații populației din localitățile rurale

Campania inițiată de Guvernul Republicii Moldova „Un doctor pentru tine!” se extinde, odată cu aderarea pe parcursul lunii februarie, a 35 de medici oncologi la echipele multidisciplinare, pentru a acorda asistență consultativă pacienților din majoritatea raioanelor țării.

 

Acțiunea face parte din activitățile planificate în cadrul campaniei naționale de informare a populației privind bolile oncologice, combaterea și tratamentul acestora, dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului și a fost lansată astăzi 04 februarie, în cadrul unei conferințe de presă de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Institutul Oncologic.

 

Astfel, în perioada 04 februarie-01 martie curent, medicii oncologi (mamologi, pulmonologi, ginecologi, urologi, proctologi) se vor deplasa cu echipa multidisciplinară în raioanele republicii conform orarului:

 

• 04-08 februarie la Edineț, Briceni, Dondușeni, Ocnița, Florești, Drochia;

 

• 11-15 februarie la Călărași, Nisporeni, Rezina, Telenești, Șoldănești, Glodeni, Sîngerei, Fălești, Rîșcani;

 

• 18-22 februarie la Cimișlia, Leova, Basarabeasca, Anenii-Noi, Ștefan Vodă, Strășeni, Criuleni, Dubăsari;

 

• 25 februarie-01 martie la Cantemir, Vulcănești, Taraclia.

 

„Cancerul este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă sistemul medical și întreaga societate. Prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul la timp, sunt măsurile esențiale pentru a reduce îmbolnăvirea cu cancer și mortalitatea din cauza acestei maladii. Pentru realizarea acestui scop, ne-am propus să extindem campania „Un doctor pentru tine!”, cu echipe de medici oncologi din diferite domenii, care vor consulta populația din localitățile rurale, unde se înregistrează o pondere mai mare a bolnavilor de cancer, pentru a depista boala în faze incipiente și educa populația privind prevenirea îmbolnăvirii cu cancer”, a declarat secretarul general de stat, Boris Gîlca.

 

De asemenea, în cadrul campaniei de prevenire a cancerului, desfășurată pe parcursul lunii februarie, va fi acordată asistență metodică medicilor din raioane, se vor desfășura mese rotunde, discuții interactive cu cetățenii și sesiuni de informare a populației privind riscurile de îmbolnăvire de cancer, prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului.

 

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată anual la 4 februarie. Iniţiativa are drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică şi promovarea celor mai noi şi eficiente metode de a combate această boală. În acest an, întreaga lume desfășoară activități sub genericul „I Am and I Will"/„Eu sunt și eu voi fi", un îndemn de a lupta împotriva cancerului, cu accent pe prevenţie, depistare precoce a tumorilor maligne şi tratamentul acestora, fie el şi paleativ, în unele cazuri.

 

Până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin punerea în aplicare a strategiilor adecvate pentru prevenirea, depistarea precoce și tratamentul pacienților pe profil oncologic (datele Organizației Mondiale a Sănătății).

 

În Republica Moldova, conform datelor Global Cancer Observatory în anul 2018 au fost înregistrate 254,3 cazuri noi la 100 mii populație, la evidență fiind total înregistrate 545,5 cazuri la 100 mii populație.