A A A

 

Organizația Disability Rights International din SUA va oferi suport Republicii Moldova în procesul de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități

Astăzi, 29 ianuarie curent, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a avut o întrevedere cu o echipă internațională de experți, condusă de directorul Organizației Disability Rights International (DRI) din Statele Unite ale Americii, Eric Rosenthal, în cadrul căreia au discutat despre situația și provocările cu care se confruntă persoanele și copiii cu dizabilități în Republica Moldova.

 

În cadrul discuțiilor, a fost abordat Programul Național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități mintale, realizările, provocările și prioritățile pentru următoarea perioadă în acest domeniu.

 

În context, Eric Rosenthal, a menționat că Republica Moldova se numără printre puținele țări, care cu surse financiare limitate, a reușit să atingă un progres esențial în dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități, incluziunea lor în societate și crearea serviciilor alternative îngrijirii rezidențiale. Experiența Republicii Moldova este impresionantă și poate servi ca model în promovarea politicilor de dezinstituționalizare în regiune.

 

Grupul de experți din SUA, timp de o săptămână, urmează să viziteze internatele psiho-neurologice din subordinea ministerului, serviciile alternative îngrijirii rezidențiale și vor discuta cu toți actorii cheie antrenați în procesul de dezinstituționalizare. La final, aceștia vor realiza un raport pe țară și vor face recomandări către finanțatorii internaționali cu privire la necesitățile în acest domeniu, la fel vor explora posibilitatea înființării unui nou program de suport la nivel național, cu accent pe protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale și integrarea acestora în comunitate.

 

În această ordine de idei, secretarul general de stat, Boris Gîlca, a apreciat înalt activitatea Disability Rights International la nivel mondial, menționând deschiderea Ministerului pentru stabilirea unui parteneriat fructuos de cooperare și împărtășirea experienței în acest domeniu, astfel încât, procesul de dezinstituționalizare să fie unul eficient și mai rapid, iar persoanele cu dizabilități să se bucure de drepturile lor, de a fi parte a comunității.

 

Înființată în 1993, cu sediul în orașul Washington DC, DRI este o organizație non-guvernamentală care este independentă de guvernul Statelor Unite ale Americii și care creează noi alianțe în întreaga lume pentru a preveni discriminarea și abuzurile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități mintale, oferind suport guvernelor în elaborarea documentelor de politici în domeniul de rigoare.