A A A

 

„Oameni care inspiră” - expoziția de fotografie cu participarea persoanelor cu dizabilități care au obținut succese în domeniile lor de activitate

12 persoane cu dizabilități, care sunt lideri comunitari, oameni de artă, sportivi, comunicatori și specialiști media, elevi și inițiatori de proiecte sociale sunt protagoniștii expoziției fotografice „Oameni care inspiră” lansată astăzi de Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități, exprimând prin fotografii dorința lor de a fi parte a societății, de a munci pentru a-și realiza visurile.

 

Scopul expoziției este de a susține persoanele cu dizabilități și implicarea lor în viața comunității, precum și combaterea stereotipurilor prin crearea unei societăți incluzive și accesibile, membrii căreia să respecte și să recunoască drepturile, valorile și abilitățile fiecărui om.

 

„Suntem la cea de a doua ediție a expoziției, iar aceste fotografii transmit emoțiile și mesajele protagoniștilor, care printr-o singură imagine au reușit să-și povestească istoria. Ei reprezintă modele de viață, care cu suportul celor dragi au reușit să-și realizeze visurile. Vreau să mulțumesc acestor persoane pentru curajul lor și pentru că au îndrăznit să fie un exemplu pentru toți ceilalți, că dizabilitatea poate fi transformată în abilitatea de a crea lucruri frumoase”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

 

„Privesc cu admirație oamenii din aceste fotografii și sunt mândră că printre ei este și fiica mea, Elena, absolventă a Universității Sorbona, în psihologie clinică. Sper ca aceste imagini să insufle inspirație și să le dea curaj persoanelor cu nevoi speciale să își realizeze visul, căci limitele și le impune omul singur, cei din jur te vor privi în funcție de atitudinea pe care o ai față de tine”, a menționat mama Elenei, Varvara Cucuruzeanu.

 

Evenimentul a fost organizat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD) și Centrul Media pentru Tineri, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu susținerea financiară IM Swedish Development Partner.

 

Fotografiile vor fi expuse în perioada 3 decembrie – 11 decembrie 2018, în incinta Bibliotecii Municipale B. P. Hașdeu.

 

Tot astăzi, persoanele cu dizabilități care locuiesc sau au locuit în instituțiile rezidențiale, reprezentanții MSMPS, ai Agenției Naționale Asistență Socială și societății civile au participat în cadrul unei Cafenele publice cu genericul "Dreptul mEU la trai în comunitate", organizată de către Keystone Moldova în parteneriat cu MSMPS și cu susținerea UE.

 

În cadrul evenimentului persoanele cu dizabilități, autoritățile publice și reprezentanții societății civile au discutat despre experiența persoanelor dezinstituționalizate și problemele, cu care s-au confruntat, precum și identificarea soluțiilor pentru susținerea și asigurarea respectării drepturilor lor, inclusiv cel de a trăi în comunitate.