A A A

 

O nouă campanie a Guvernului: “Un doctor pentru tine” – servicii medicale accesibile pentru locuitorii de la sate

Guvernul Republicii Moldova a lansat astăzi campania “Un doctor pentru tine”. Obiectivul principal al acesteia este de a spori accesul locuitorilor de la sate la servicii medicale specializate. Astfel, campania se înscrie în eforturile Guvernului de reformare a sectorului de ocrotire a sănătății și este împărțită în trei compartimente distincte:

 

1.Servicii medicale gratuite oferite de medici de profil- Grupuri de medici cardiologi, endocrinologi, oftalmologi, neurologi, dar și alți specialiști se vor deplasa în mai multe localități din toate raioanele țării, unde, la fața locului, vor presta servicii populației. Structura grupurilor de medici a fost atent stabilită în funcție de frecvența maladiilor în țara noastră, dar și în funcție de solicitările care vin din partea pacienților.

 

2. Servicii medicale stomatologice gratuite pentru copii- O echipă mobilă de medici stomatologi se va deplasa prin țară și va oferi asistență medicală cu scopul de a identifica, dar și de a trata afecțiunile stomatologice la copii. Medicii vor fi însoțiți de o unitate de transport special dotată cu echipamentul și instrumentarul specializat pentru intervenții medicale.

 

3.Examene radiologice gratuite pentru depistarea tuberculozei și a cancerului pulmonar.

 

„Astăzi lansăm o campanie în cadrul căreia zeci de medici vor merge în localitățile Republicii Moldova să consulte cetățenii noștri pentru că, sănătatea este o prioritate pentru noi. Acestă inițiativă a venit în urma discuțiilor avute cu oamenii în cadrul întâlnirilor din teritoriu una din problemele cel mai des abordate fiind cea a lipsei cadrelor medicale. Sperăm că, odată cu demararea reformei asistenței medicale primare, se va îmbunătăți situația existentă, prin oferirea unei alternative de liberă practică, care diferă de sistemul de asistență prezent. Până rezultatele reformelor vor fi sesizabile, oamenii trebuie sa aibă acces la servicii și în acest context am decis să lansăm această campanie”, a declarat Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip.

 

La rândul său, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a menționat că comunitatea medicală se va implica activ în campanie, iar examinările profilactice vor contribui concomitent și la implementarea politicilor naționale de sănătate, programelor naționale de control al tuberculozei și al cancerului, de depistare a maladiilor cronice la adulți și de prevenire a afecțiunilor stomatologice la copii.

 

În cadrul campaniei, două unități de transport dotate cu echipamentul necesar pentru efectuarea examenelor radiologice vor fi puse la dispoziția cetățenilor din mai multe localități din raioanel Fălești, Criuleni, Cahul, Ștefan-Vodă și Basarabeasca, care vor dori să fie examinați de medicii de specialitate. Scopul urmărit este de a depista la timp, dar și de a elimina riscul evoluției tuberculozei și a cancerului pulmonar la persoanele cu aceste maladii.

 

Totodată, începând de astăzi până la finele anului, echipele de medici vor merge în localitățile din 9 raioane (Hîncești, Orhei, Cantemir, Rezina, Șoldănești, Fălești, Cimișlia și Comrat) pentru a presta servicii medicale stomatologice pentru copii.

 

De asemenea, echipe de medici cardiologi, endocrinologi, oftalmolog și neurolog vor consulta și examina cetățenii din mai multe raioane ale țării.

 

Campania ”Un doctor pentru tine” este lansată la inițiativa premierului Pavel Filip. Responsabil de buna desfășurare a campaniei este Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu Universitatea de Stat de Stat și Farmacie “Nicolae Testemițanu” și Compania Naţională de Asigurări în Medicină.