A A A

 

Noi reglementări privind modalitatea de stabilire și plată a ajutorului material anual persoanelor cu merite faţă de stat

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi, în cadrul Ședinței Guvernului, Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului material acordat persoanelor cu merite faţă de stat și compensarea parțială a cheltuielilor de transportare de peste hotare a corpurilor neînsuflețite ale cetățenilor Republicii Moldova.

 

Documentul stabilește categoriile de beneficiari și cuantumul ajutorului material anual.

 

Astfel persoanele cu dizabilități de pe urma războiului din Afganistan şi de pe urma acțiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova și familiile acestora căzuți la datorie, persoanele cu dizabilități a căror dizabilitate este cauzată de participarea la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl vor primi câte 1000 lei, victimele reabilitate ale represiunilor politice din anii 1917–1990, soţii supraviețuitori nerecăsătoriți inapți de muncă ai participanţilor la cel de-al Doilea Război Mondial câte 10000 lei.

 

În cazul persoanelor care au suportat cheltuieli de transportare de peste hotare a corpurilor neînsuflețite ale cetățenilor Republicii Moldova, cuantumul compensaţiei parţiale a cheltuielilor constituie 50 la sută, dar nu mai mult de 50 mii lei.

 

Bugetul estimat pentru achitarea ajutorului material și compensației parțiale constituie circa 22,2 milioane lei, mijloace prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul 2018.