Font Mărit
Alb - Negru
Cursor vizibil

„Noi putem. Eu pot.”- preveni cancerul!

04/02/2018
„Noi putem. Eu pot.”- preveni cancerul!

Ziua mondială de prevenire a cancerului, marcată în întreaga lume pe data de 4 februarie, se desfășoară și în acest an sub genericul : „Noi Putem. Eu pot.” având drept scop, atragerea atenţiei populaţiei asupra acestei grave probleme de sănătate şi activizarea măsurilor îndreptate spre prevenirea acestei maladii grave cu consecinţe nefaste pentru sănătatea şi viaţa omului.

Se estimează că anual pe glob aproximativ 8,8 milioane decedează prin această maladie, dintre care 4 milioane sunt decese premature (vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani).

În Republica Moldova, conform datelor statistice, circa 53 mii de persoane sunt diagnosticate cu diferite tipuri de cancer (în anul 2016 prevalența totală a fost de 1490,4 cazuri la 100 mii locuitori), anual sunt înregistrate peste 9000 cazuri noi de cancer (incidența – 279,6 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2016).

În ansamblu maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul sănătăţii. În perioada anilor 2012 – 2016 s-a atestat o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer – de la 163,2 până la 175,3 cazuri la 100 mii populație.

Factorii responsabili de creşterea riscului de dezvoltare a cancerului sunt: fumatul, expunerea la soare, radiații cu anumite substanțe chimice, anumite virusuri și bacterii, istoricul familial de cancer, abuzul de alcool, dieta proastă, lipsa activității fizice sau supraponderea. Informarea și educarea populației despre legăturile dintre stilul de viață și nivelul riscului de apariție a cancerului, asociată cu măsuri de profilaxie şi screening sunt cele mai recomandate pentru profilaxia cancerului.

Depistarea precoce a diverselor forme de cancer se poate realiza printr-o informare corectă, o educație adecvată, controlul medical periodic al stării de sănătate, accesarea investigațiilor specifice pentru depistarea diferitelor forme de cancer.

Noi putem: să luăm măsuri în prevenirea cancerului, să creăm școli și locuri de muncă sănătoase, să îmbunătățim accesul la îngrijiri oncologice, să influențăm schimbarea politicilor, să formăm personal competent în oncologie, să încurajăm investițiile în lupta împotriva cancerului, să ne unim forțele pentru un impact mai puternic.

Eu pot: să aleg un stil de viață sănătos, să înțeleg că depistarea precoce salvează vieți, să solicit sprijin și să-i sprijin pe alții, să-mi controlez boala, să împărtășesc povestea mea, să vorbesc deschis, să ofer suport.

Pentru a preveni cancerul, organizaţia Europe Against Cancer a elaborat „Codul anticancer” :

– Nu fumaţi. Dacă eşti fumător renunţă la acest obicei sau nu fuma în prezenţa nefumătorilor.

– Evitaţi obezitatea. – Întreprindeţi activităţi fizice în fiecare zi (recomandat efortul mediu minim 30 de minute).

– Consumaţi zilnic legume, fructe şi cereale. Limitaţi consumul de alimente conţinând grăsimi animale, precum şi consumul de alcool.

– Evitaţi expunerea excesivă la radiaţiile solare.

– Urmaţi măsuri de igienă stricte şi evitaţi expunerea la substanţele carcinogene cunoscute.

– Consultaţi imediat medicul dacă descoperiţi prezenţa unui nodul, a unei plăgi care nu se vindecă (inclusiv în cavitatea bucală) sau dacă un nev pigmentar (aluniţă) îşi modifică forma, dimensiunea şi culoarea.

– Consultaţi imediat medicul dacă tusea persistă sau se schimbă, dacă apare o modificare a vocii, tulburări de tranzit intestinal sau urinar sau dacă aţi scăzut în greutate rapid şi inexplicabil.

– După vârsta de 50 de ani participaţi la programele de screening pentru cancerul colo-rectal.

– Participaţi la programele de vaccinare împotriva virusului hepatic B. – Pentru femei: după începerea vieţii sexuale efectuaţi anual un control ginecologic. Participaţi la programele de screening pentru cancerul de col uterin sau cervical după vârsta de 25 de ani şi pentru cancer mamar după vârsta de 50 de ani.

Menționăm că, pentru reducerea poverii prin cancer în Republica Moldova, asupra comunității în general şi asupra persoanei în particular, a fost elaborat Programul naţional de control al cancerului pentru anii 2016-2025, a cărui obiectiv general este reducerea mortalităţii prin cancer cu 7% pînă în anul 2025.

Spread the love