A A A

 

MSMPS atenționează populația privind utilizarea vigilentă a dispozitivelor cu mercur

În contextul, cazului înregistrat la o grădiniţă din capitală, unde mai multe termometre cu mercur s-au spart, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale atenţionează populația privind necesitatea respectării normelor de utilizare a dispozitivelor medicale ce conțin mercur.

 

Mercurul, cel mai toxic element non-radioactiv de pe Pământ, fiind un element chimic lichid care se regăseşte în termometre medicale, barometre, amalgame, lămpi, etc.

 

Fiind un element otrăvitor, care are tendința de acumulare în corp în decursul timpului, acționează ca o neurotoxină, distrugând țesutul nervos și cel cerebral. Pătrunderea mercurului în organism se face fie la nivel cutanat, fie prin vaporii inspirați, fie prin tractul digestiv în momentul consumului alimentelor contaminate cu mercur, fiind periculos datorită potențialului său volatil. Aproximativ 80% din vaporii de mercur inhalați sunt absorbiți prin intermediul sistemului respirator, fiind apoi distribuit prin sistemul circulator în tot corpul.

 

Cu toate că, conţinutul de mercur în termometre este de 2 g, chiar și la concentrații mici între 0,7–42 μg/m3, pot surveni simptome grave asupra sănătăţii umane.

 

În cazul deversărilor care includ mercurul (precum în cazul termometrelor cu conținut mercuric sau al becurilor fluorescente), sunt întrebuințate anumite tehnici de îndepărtare al metalului pentru a evita expunerea și captarea acestuia. Procedural, picăturile de mercur trebuie să fie unite pe o suprafață netedă pentru a fi îndepărtate cu o pipetă sau trebuie direcționat într-un recipient. Aspiratoarele şi măturile cauzează dispersarea mercurului într-un grad mai mare, nefiind indicată utilizarea acestora. Materialele cu suprafața poroasă și textilele nu sunt eficiente în înlăturarea tuturor urmelor de mercur, fiind indicată debarasarea acestora în urma expunerii cu mercur.

 

Este foarte importantă evacuarea persoanelor din încăperea unde s-a produs spargerea unuia sau mai multor termometre şi blocarea uşii de la intrare care trebuie să fie acoperită cu o peliculă, în aşa caz să fie exclusă răspândirea vaporilor cu conţinut de mercur în alte încăperi. Ulterior, este indicat să fie curăţată intens şi aerisită bine odaia prin ventilare de tip flux.

 

În corespundere cu prevederile legii privind ratificarea Convenţiei de la Minamata, din data de 1 ianuarie 2021 în Republica Moldova va fi interzis importul, plasarea pe piaţă şi exportul produselor cu conţinut de mercur. Până atunci, mai exact până în anul 2020 se planifică treptat implementarea acestor clauze.

 

Conform regulamentul sanitar pentru instituţiile de educaţie timpurie, pentru organizarea primirii copiilor în vestiar trebuie să fie termometre inofensive, suficiente pentru efectuarea termometriei matinale, iar recomandarea specialiştilor este optarea pentru termometrele pe bază de alcool.

 

Totodată, MSMPS îşi propune colaborarea cu alte autorităţi publice centrale, în special cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, partenerii de dezvoltare şi asociaţiile obşteşti în vederea implementării dispoziţiilor Conveţiei de la Minamata în tară. Pentru mai multe informaţii despre regulile de utilizare şi condiţiile de prevenire a intoxicaţiilor cu mercur, accesaţi pliantul informativ.