A A A

 

MSMPS, A.O. „SOS Autism” și Republica Cehă au semnat un Memorandum pentru îmbunătățirea serviciilor acordate persoanelor cu autism

Un Memorandum de înțelegere privind implementarea Proiectului „Ajutor pentru copiii cu tulburări de spectru autist și alte tulburări genetice din Republica Moldova” a fost semnat astăzi de către Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale, A.O. Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere, Ajutor (ADRA) Cehia şi A.O. „SOS Autism”.

 

Proiectul are drept scop sporirea calității, disponibilității și sustenabilității serviciilor prestate copiilor cu autism şi alte tulburări genetice, precum și instruirea familiilor lor.

 

În cadrul proiectului urmează să fie identificate necesitățile şi lacunele din cadrul legal privind autismul şi tulburări genetice rare şi stabilirea priorităţilor pentru Moldova. Totodată, va fi evaluat potenţialul organizaţiilor locale și implicarea acestora în dezvoltarea serviciilor sociale, sporirea accesului copiilor cu autism/tulburări genetice la asistenţă medicală şi diagnoza corectă.

 

La fel, un accent important va fi pus pe instruirea lucrători medicali, precum și fortificarea capacităților părinților și îngrijitorilor prin autoinstruire şi implicare.

 

„La etapa actuală, în țara noastră, serviciile medicale și sociale sunt în curs de dezvoltare. Am elaborat un Regulament de organizare și funcționare al centrelor de intervenție pentru tulburări din spectrul autist, care urmează să fie aprobat. Cu suportul Cehiei și A.O. „SOS Autism” vom asigura la nivel național dezvoltarea serviciilor specializate destinate copiilor și tinerilor adulți în realizarea maximă a potenţialului său de dezvoltare fizică, cognitivă, socio-afectivă și comunicativă, precum și vom îmbunătăți abilitățile personalului medical și social, care acordă aceste servicii”, a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.

 

Reprezentantul Ambasadei Republicii Cehe în țara noastră, Jan Husák a menționat că Cehia susține proiectele sociale inițiate în Republica Moldova. Scopul nostru este de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, care suferă de autism.

 

Bugetul total al Proiectului se estimează în valoare totală de estimativ 720 000,00 EUR.

 

Menționăm că, în Republica Moldova, în anul 2017, incidența prin tulburări de dezvoltare psihologică, care include TSA, a constituit 246 de persoane din care 205 copii, iar prevalența a ajuns la 1422 de cazuri din care 299 sunt copii.

 

Totodată în anul 2017, circa 263 de persoane, inclusiv 210 copii, au fost încadrați în grad de dizabilitate pe motiv de TSA, pe parcursul anului în staționarele psihiatrice, au fost asistați circa 181 de persoane cu TSA, majoritatea absolută fiind copii.