A A A

 

Moldova și Bulgaria vor coopera pentru dezvoltarea politicilor de ocupare a forței de muncă

În contextul vizitei oficiale în Bulgaria, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a avut o întrevedere cu reprezentanții Agenției de ocupare a forței de muncă din Bulgaria, în contextul semnării Acordului de reglementare a migrației de muncă, vizitând unul din birourile de ocupare a forței de muncă.

 

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat și au realizat un schimb de informații despre activitatea și structura Agenției în ambele state, obiectivele și măsurile privind ocuparea forței de muncă, elaborarea și implementarea politicilor de ocupare a forței de muncă, cât și dezvoltarea relațiilor de colaborare.

 

„Bulgaria, acum 5 ani, s-a confruntat cu deficitul locurilor de muncă, între timp situația pe piața muncii s-a schimbat și acum avem lipsă de forță de muncă. De aceea, odată cu implementarea Acordurilor privind migrația de muncă, putem asigura angajatorii cu forță de muncă calificată și în același timp lucrătorii migranți cu salarii decente și drepturi egale”, a declarat directorul Agenției de ocupare a forței de muncă din Republica Bulgaria, dl. Dragomir Dimitrov.

 

„Sunt ferm convinsă că Agențiile pentru ocuparea forței de muncă din ambele state vor avea o cooperare eficientă în vederea angajării cetățenilor migranți. Totodată, ne dorim să dezvoltăm relațiile de colaborare pe domeniile de competență și în acest sens să semnăm un Memorandum de colaborare dintre Agenții care se va axa pe împărtășirea bunelor practici și dezvoltarea proiectelor comune care vor aduce doar beneficii atît pentru Republica Moldova, cât și pentru Republica Bulgaria”, a menționat Svetlana Cebotari.

 

Un subiect abordat în cadrul discuțiilor a fost acțiunile întreprinse de către ambele state în vederea sporirii nivelului de ocupare a forței de muncă și guvernarea calitativă a pieții muncii.

 

În context, secretarul de stat Anastasia Oceretnîi a vorbit despre prevederile noii Legi cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, aprobată recent de către Parlamentul Republicii Moldova, accentuînd măsurile noi de activare a șomerilor ce urmează a fi implementate din anul 2019.

 

În același timp, au fost analizate în comun cu partenerii bulgari măsuri active de ocupare aplicate în Republica Bulgaria, precum serviciul de îngrijire a copiilor mici prin angajarea din rîndul șomerilor a bonelor, facilitînd intrarea pe piața muncii a femeilor tinere în condițiile lipsei serviciilor de creșă, implementarea sistemului de voucher în formarea profesională a șomerilor.

 

Totodată, aceasta a accentuat faptul că Bulgaria are experiență în realizarea măsurilor inovative pe piața muncii, iar în acest sens, oficialii au reiterat importanța realizării schimbului de bune practici și expertiză în acest domeniu.