A A A

 

Modul de înregistrare a preţurilor de producător la medicamente a fost simplificat

Mecanismul de avizare şi înregistrare a preţului pentru medicamentele de la producătorul autohton şi pentru cele de import, a fost simplificat și îmbunătățit.

 

În acest sens, astăzi, Cabinetul de miniştri a aprobat modificări și completări la Regulamentul cu privire la modul de aprobare şi înregistrare a preţurilor de producător la medicamente.

 

Potrivit proiectului, preţurile de producător la medicamente vor fi aprobate în baza documentelor prezentate de solicitant şi autorizate de către Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

 

Menționăm că, noile reglementări vor reda claritate mecanismului de formare a preţurilor de producător chiar și în cazul când nu există trei ţări de referinţă.

 

Astfel, în cazul când lipsesc trei preţuri din ţările de referinţă, preţul de producător, la prezentarea datelor despre medicamente, se compară cu două sau cu un preţ prezent în una din ţările de referinţă.

 

Totodată, dacă lipseşte informaţia despre preţ în ţările de referinţă, preţul de producător la medicamente se compară cu media preţului din ţara de origine şi a preţului medicamentelor înscrise la data evaluării dosarului în Catalogul naţional de preţuri, analizate după denumirea comună internaţională (DCI), media celor mai mici trei preţuri de pe cataloagele din ţările în care medicamentul este plasat pe piaţă, iar în cazul în care acestea lipsesc, media dintre două preţuri sau un singur preţ înregistrat sau preţul mediu de import pentru anii precedenţi pentru produsul farmaceutic examinat, în caz că acesta a fost importat.

 

De asemenea, proiectul în cauză stabileşte că preţul de producător este declarat de solicitant și aprobat de Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale în monedă naţională (lei moldoveneşti) şi în valută străină ( la cursul Băncii Naționale).

 

Menționăm că, modificările și completările operate vor contribui la înregistrarea în termen a preţurilor de producător, garantarea accesibilităţii economice şi intereselor sociale ale consumatorilor, astfel asigurând piața farmaceutică din Republica Moldova cu medicamente eficiente și calitative, precum şi transparenţă în formarea preţurilor la medicamente.