A A A

 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco a avut o întrevedere cu directorul CNA, Ruslan Flocea

În cadrul întâlnirii au fost discutate mai multe subiecte, printre care problema „plăților de buzunar" și plăților informale pentru acordarea serviciilor medicale în Republica Moldova, achizițiile publice trucate și netransparente a medicamentelor şi acțiunile de prevenire a corupției, inclusiv pregătirea formatorilor în domeniu.

 

„Instituțiile medicale au obligația de a fi un exemplu de integritate și transparență. Cu regret, datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că circa 70% din plățile pentru sănătate în Republica Moldova sunt "plăți din buzunar" achitate de cetățeni atât oficial cât și neoficial, deși ei beneficiază de polițe de asigurare. Este binevenită informarea și instruirea medicilor pe segmentul de anticorupție și integritate, dar este necesar ca această informare să acopere și segmentul populației care trebuie să conștientizeze că practica plăților medicale neoficiale este una ilegală, iar în virtutea sistemului existent de asigurare medicală obligatorie, cetățenii beneficiază de servicii medicale gratuite.", a declarant ministrul Ala Nemerenco în cadrul dialogului.

 

În același context, Ruslan Flocea a menționat că  sistemul de sănătate este o prioritate pentru CNA. Eradicarea practicilor de colectare a plăților directe din buzunarul cetățenilor este unul din principalele obiective, pe care și le poate asuma CNA în comun cu MSMPS , dat fiind faptul că populația îşi exprimă tot mai des nemulţumirea vis-a-vis de acest fenomen ilegal.

 

Totodată, în cadrul întâlnirii, s-a vorbit despre dosarul penal investigat de către ofițerii CNA privind desfășurarea licitației și achiziției publice pentru procurarea insulinei (biosimilarul Strim). În urma discuțiilor s-a convenit că ambele autorități vor lua măsurile de rigoare în vederea elucidării tuturor circumstanțelor acestui caz și depistării schemelor de achiziții publice trucate și netransparente în care au fost implicați funcționarii din sistemul medical.   

 

La finalul întrevederii, ministrul MSMPS și directorul CNA au convenit să-şi fortifice capacităţile instituţionale, în vederea pregătirii unor formatori din cadrul celor două instituții, precum și îmbunătățirea conlucrării la capitolul monitorizării corectitudinii elaborării caietelor de sarcini și procedurilor de achiziție.