A A A

 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și UNFPA își unesc eforturile în prevenirea cancerului de col uterin

Secretarul general de stat, Boris Gîlca, la data de 17 ianuarie, a avut o întrevedere cu reprezentanta Fondului ONU pentru Populaţie în Republica Moldova, Rita Columbia, la care au discutat despre Programul de țară UNFPA pentru anii 2018-2022, Memorandumul de colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale 2018-2020 și Proiectul pentru prevenirea cancerului de col uterin la femei, care se va desfășura în perioada 2017-2020.

 

Rita Columbia a trecut în revistă prioritățile și acțiunile care urmează a fi realizate de UNFPA, menționând că noul Program de țară va fi bazat pe două domenii importante, sănătatea sexuală și reproductivă și dezvoltarea serviciilor pentru tineri și adolescenți.

 

În context, oficialul a subliniat importanța derulării cu succes a Proiectului privind prevenirea cancerului la femei, iar în acest sens, aceasta a solicitat suportul ministerului în coordonarea activităților, implicarea tuturor specialiștilor în domeniu și a organizațiilor internaționale și neguvernamentale.

 

Boris Gîlca a apreciat colaborarea și parteneriatul durabil între Minister și UNFPA și suportul oferit în prevenirea cancerului cervical în țara noastră, reiterând sprijinul Ministerului în implementarea acestui proiect. Totodată, acesta a declarat că va mobiliza în acest sens reprezentanții sistemului de sănătate la nivel central și local, astfel prin eforturi consolidate să fie atinse obiectivele planificate.

 

„Prevenirea cancerului de col uterin este o prioritate pe Agenda Ministerului, în contextul în care țara noastră înregistrează tot mai multe cazuri de decese din această cauză. Pe lângă măsurile active pe care le realizăm, cum ar fi vaccinarea contra HPV, screening-ul cervical este o acțiune importantă pentru a reduce cazurile de îmbolnăvire cu această boală necruțătoare”, a accentuat secretarul general de stat.

 

La fel, oficialii au discutat despre Planul de acțiuni privind desfășurarea Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în Republica Moldova, care se va desfășura în perioada 28 ianuarie - 3 februarie 2018 și are drept scop creșterea nivelului de conștientizare și informare a femeilor și fetelor adolescente privind importanța prevenirii cancerului cervical.

 

Fondul ONU pentru Populație este o agenţie a Organizației Națiunilor Unite (ONU) cu cea mai mare sursă de finanţare multilaterală în domeniul populaţiei şi dezvoltării și activează în Republica Moldova din anul 1995. UNFPA va implementa cel de-al treilea Program de Ţară pentru o perioadă de cinci ani (2018-2022) cu un buget de 4 mln. dolari.