A A A

 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi Reprezentanţa UNICEF au semnat un nou Plan de Acțiuni în domeniul protecției copilului pentru anii 2018-2019

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari și reprezentantul UNICEF în Republica Moldova, Desiree Jongsma, au semnat astăzi, 23 martie, Planul de Acţiuni pentru implementarea Parteneriatului dintre Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi UNICEF pentru perioada 2018 - 2019.

 

Documentul semnat astăzi stabileşte principalele direcţii de acţiune pe care Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale le va dezvolta în parteneriat cu UNICEF în următorii doi ani în beneficiul copiilor din Republica Moldova. Astfel, UNICEF va oferi suport pentru realizarea reformei în domeniul protecției copilului, și anume protecția copilului împotriva violenţei, abuzului, neglijării şi privării de mediul familial, accesul la servicii alternative de îngrijire, de sănătate și educaţie.

 

„Apreciem activitatea UNICEF în Republica Moldova, care vizează atât abordarea problemelor ce țin de protecţia drepturilor copilului, cât şi oferirea suportului în elaborarea şi implementarea celor mai importante documente de politici în domeniu. Programele implementate de UNICEF în cooperare cu partenerii locali şi cu susţinerea autorităţilor publice s-au dovedit de succes. De aceea, ne dorim o colaborare la fel de eficientă pe viitor”, a subliniat Svetlana Cebotari.

 

„În ultimii ani, Republica Moldova a făcut progrese considerabile în ceea ce priveşte respectarea şi implementarea drepturilor copilului, dar mai sunt încă mulţi copii care au nevoie de suport pentru a putea beneficia de servicii medicale și sociale calitative și a se dezvolta într-un mediu social favorabil. Vom oferi tot suportul necesar în implementarea acțunilor prevăzute în Program, pentru beneficiul copiilor din Republica Moldova”, a adăugat Desiree Jongsma.

 

Menționăm că Programul prevede acordarea asistenței tehnice Ministerului din partea UNICEF prin implementarea unui șir de acțiuni prioritare, și anume: implementarea programului de vizite la domiciliu, ca parte a standardului de îngrijire și dezvoltare a copilului, crearea serviciilor de intervenţie timpuri, implementarea Strategiei de comunicare pentru creşterea cererii de imunizare, consolidarea îngrijirii copiilor în regiunea transnistreană, îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, promovarea unui mod sănătos de viață al adolescenților, etc.

 

Valoarea totală a contribuţiei UNICEF în cadrul noului Plan de Acțiune pentru perioada 2018 - 2019 este de 1 897 060 dolari SUA.