A A A

 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a semnat un Memorandum de colaborare cu UNFPA privind asigurarea drepturilor și sănătății reproductive

Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale a semnat vineri, 15 decembrie curent, un Memorandum de colaborare cu UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie, în scopul extinderii accesului la servicii de sănătate reproductivă, asigurării accesului tinerilor la informaţie de calitate și a răspunde în mod adecvat la provocările ce țin sănătatea sexuală și reproductivă, utilizării datelor dezagregate, eliminării violenţei în bază de gen, în special pentru tineri și femei. Documentul stipulează domeniile de colaborare în contextul noului Program de Ţară al UNFPA pentru următorii cinci ani (2018-2022).

 

Ministrul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale, Stela Grigoraș, și-a exprimat recunoștința pentru tot suportul oferit de UNFPA în acest domeniu și a accentuat deschiderea ministerului pentru continuarea colaborării în beneficiul populației, în special al femeilor și tinerilor din Republica Moldova.

 

Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova, a apreciat angajamentul Ministerului faţă de asigurarea accesului la servicii de sănătate reproductivă de calitate pentru toate persoanele și a reiterat sprijinul organizației în acest domeniu.

 

Potrivit Memorandumului, atât Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale, cât şi UNFPA vor colabora pentru a îmbunătăți calitatea datelor privind sănătatea sexuală și reproductivă și violența bazată pe gen, a spori accesul la servicii de planificare a familiei, screening de col uterin, informarea tinerilor despre serviciile de sănătate reproductivă, adecvat vârstei și culturii lor, precum și consolidarea răspunsului la provocările legate de dinamica populației din țară, rata fertilității scăzute, îmbătrânirea, migrația și speranța de viață redusă.

 

UNFPA este Agenţia ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă, care îşi desfăşoară activitatea în Moldova mai bine de douăzeci de ani. Începând cu anul 2018 organizația va implementa cel de-al trei-lea Program de Ţară pentru o perioadă de cinci ani (2018-2022).