A A A

 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este deschis pentru o comunicare eficientă cu populația, pentru a identifica soluții privind problemele semnalate

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este întotdeauna deschis pentru o comunicare eficientă cu populația, pentru a identifica soluții privind problemele semnalate. Doar prin discuții constructive, putem îmbunătăți situația în sistemul de sănătate din țara noastră”, a declarat secretarul de stat, Rodica Scutelnic, în debutul discuțiilor cu grupul de mămici, care au protestat pașnic astăzi, la Minister. 

 

Mămicile și-au arătat nemulțumirea privind problemele din sistemul de sănătate ce țin de stabilirea diagnosticului copiilor cu pneumonie și administrarea frecventă a antibioticilor în tratamentul bolilor respiratorii, cât și comunicarea defectuoasă între medici și pacienți.

 

„Avem de-a lungul timpului o conlucrare eficientă cu Ministerul în soluționarea mai multor probleme și de fiecare dată vocea noastră a fost auzită. Ultima realizare fiind accesul părinților în secțiile de terapie intensivă și Reanimare. Acum ne confruntăm cu problema lipsei de comunicare și informare a pacienților în instituțiile medicale din țară, atunci cînd mămicile sunt internate cu copii, nu li se comunică de fiecare dată tratamentul prescris și administrat, necesitatea și efectele acestuia. La fel, în unele cazuri, sunt administrate antibiotice în exces”, a declarat administratoarea grupului de mămici „Ask a Mom”, Alicia Valcov.

 

În acest context, Rodica Scutelnic, împreună cu specialiștii Ministerului în domeniul pediatriei, neonatologiei, membrii Comisiei Ministerului care au examinat calitatea asistenței medicale acordate copiilor în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 și Spitalul Clinic Municipal nr. 1, prezenți la discuții, au identificat și propus grupului de mămici soluții pentru a contribui împreună la îmbunătățirea asistenței medicale acordate copiilor în instituții.

 

În acest sens, urmează ca mămicile să fie incluse ca membri ai grupului de lucru care va revizui Protocoalele Clinice Naționale în domeniul pediatriei și neonatologiei, cu introducerea unui nou compartiment „Cultura comunicării medic-pacient”, unde acestea vor lucra împreună cu specialiștii pentru a propune cele mai eficiente metode de comunicare și informare a pacienților în stabilirea diagnosticului și tratamentului.

 

La fel, acestea vor fi în calitate de observatori ai Grupului de lucru privind elaborarea documentelor de politici orientate pentru supravegherea și combaterea rezistenței antimicrobiene. O altă propunere adresată mămicilor a fost cea de a realiza voluntariat în cadrul Spitalelor pentru copii, pentru a asigura confortul psiho-emoțional a mămicilor și copiilor internați și, totodată, vor semnala problemele identificate și vor propune soluții pentru îmbunătățirea asistenței medicale acordate.

 

„Sunt sigură că doar prin eforturi comune putem schimba lucrurile în sistem. Solicit și vă recomand să semnalați orice caz în care credeți că vi s-au încălcat drepturile sau aveți nemulțumiri privind calitatea asistenței medicale acordate. Vom analiza fiecare caz în parte pentru a exclude pe viitor astfel de situații”, a adăugat secretarul de stat.

 

La finalul discuțiilor, reprezentantele grupului de mămici s-au arătat deschise pentru toate soluțiile propuse de minister și în perioada imediat următoare urmează să fie identificate mămicile care vor fi parte a grupurilor de lucru pentru soluționarea tuturor problemelor abordate.