A A A

 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează populația: „Toate formele de utilizare a tutunului sunt dăunătoare”

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează populația în legătură cu apariția și promovarea pe piața Republicii Moldova a produselor din tutunul care nu arde cu încălzire electrică iQOS (Electrically Heated Tobacco Product – EHTR), fabricate de către compania „Philip Morris Manufacturing & Tehnology”, care sunt dăunătoare și prezintă pericol pentru sănătatea și viața umană.

 

Dispozitivul iQOS este un sistem electronic, care încălzește batoanele de tutun până la 350°C, temperatură cu 600°C mai mică în comparație cu cea de ardere a țigărilor obișnuite, folosind un sistem de încălzire închis. În procesul încălzirii, acesta produce vapori ce conțin nicotină și gudron, în care se află majoritatea substanțelor dăunătoare sănătății, inclusiv și cele cancerigene, similar ca și produsele din tutunul care arde.

 

Noile produse din tutunul care nu arde, mai conțin aditivi non-tutun, care provoacă dependență față de produsele din tutun, precum și față de alte substanțe chimice, care se conțin în tutun și aditivii adăugați.

 

Menționăm că, în prezent, nu există dovezi care să demonstreze că produsele EHTR iQOS sunt mai puțin dăunătoare decât țigările obișnuite și că consumul lor prezintă un risc redus pentru sănătatea consumatorilor.

 

Totodată, rezultatele investigațiilor de laborator, efectuate de către laboratorul „Philip Morris Tehnology and Ooperations Testing Laboratories Governance” în perioada anilor 2016- 2018, privind aerosolul generat în regimul de fumat, a mărcilor de produse din tutun noi, care nu arde, plasate pe piața Republicii Moldova „HEETS Amber Label, HEETS Yellow Label și HEETS Turquoise Label”, constată conținutul în emisiile acestora a nicotinei la nivel de 0,47- 0,49 mg per stick (bucată), gudron – 4,3-5,3 mg per stick și monoxidului de carbon - 0,2 mg per stick.

 

Spre comparație, în diferite mărci de țigarete obișnuite cu filtru, conținutul de nicotină variază la nivelul de 0,01- 0,9 mg per bucată, gudron – 0,5 - 10 mg per bucată și monoxidului de carbon - 0,5-10,0 mg per bucată.

 

Astfel, emisiile din aerosol generate în regimul de fumat al mărcilor de produse din tutunul care nu arde EHTR iQOS sunt în limitele care se conțin și în țigarete consumate prin intermediul unui proces de combustie și drept rezultat ar putea genera aceleași efectele pentru sănătate.

 

În acest context, considerăm că, sunt necesare studii suplimentare de durată, pentru a vedea cum acționează produsele EHTR iQOS asupra sănătății și care ar justifica revendicările privind riscul și prejudiciul redus al acestora.

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), toate formele de utilizare a tutunului sunt dăunătoare, inclusiv utilizarea produselor EHTR iQOS, tutunul fiind în mod inerent toxic și conținând carcinogeni chiar și în forma sa naturală. Prin urmare, OMS recomandă că, noile produse să fie supuse politicilor și reglementărilor cu măsuri similare aplicate tuturor celorlalte produse din tutun, în conformitate cu prevederile Convenției - cadru privind Controlul Tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății (FCTC).