A A A

 

Medicina tradițională chineză tot mai accesibilă pentru tratarea maladiilor în Republica Moldova

Astăzi, 10 ianuarie curent, secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, a participat la Conferința de finalizare a celui de-al doilea proiect moldo-chinez de fortificare a capacităților Centrului de Medicină Tradițională Chineză din cadrul Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară a USMF„Nicolae Testemițanu”.

 

Proiectul moldo-chinez de cooperare tehnică, a fost inițiat din anul 2014, iar în cadrul acestuia, 4 medici specialişti în medicină tradiţională chineză, detașați în Republica Moldova, au prestat servicii medicale populaţiei și au instruit medici şi rezidenți autohtoni în domeniul acupuncturii, terapiei manuale Tui Na şi fitoterapiei chineze.

 

La fel, partea chineză a oferit un ajutor nerambursabil în suma de 4 700 000 yuani și a asigurat dotarea centrului cu echipament medical și cu plante medicinale chineze.

 

„Republica Chineză este un partener strategic pentru țara noastră și suntem onorați de asigurarea unei continuități a activităților de colaborare, în special, în domeniul medical. Medicina tradițională chineză e recunoscută la nivel internațional ca o metodă eficientă de tratament și suntem recunoscători că cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea să beneficieze de metode tradiționale de tratament”, a declarat Boris Gîlca.

 

La rândul său, Excelența Sa, dl Zhang Yinghong, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar în Republica Moldova, a mulțumit tuturor celor implicați în cadrul proiectului, pentru deschidere și colaborare fructuoasă, menționând disponibilitatea Chinei de a contribui în continuare la modernizarea sistemului medical din Republica Moldova.

 

Menționăm că, Centrul de Medicină Tradițională Chineză este primul centru de acest gen din regiunea Europei de Sud Est și a fost creat în baza unui Acord de cooperare în domeniul economic şi tehnic între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Populare Chineze, conceput cu trei direcții de activitate: acupunctura, terapia manuală, fitoterapie chineză și autohtonă, de asemenea constituie baza clinică de instruire și formare a medicilor rezidenți de la Catedra de medicină alternativă şi complementară şi de la Catedra de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală ale USMF „Nicolae Testemițanu”.

 

Medicii specialiști chinezi și cei autohtoni, care activează de la deschiderea Centrului, au prestat peste 30 000 de proceduri și consultații în domeniul acupuncturii, terapiei manuale și fitoterapiei.

 

La eveniment au participat, de asemenea, Mircea Buga, consilier principal de stat al prim-ministrului în domeniul ocrotirii sănătății și dezvoltării sociale, vicedirectorul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, reprezentanți ai USMF „Nicolae Testemițanu” și ai instituțiilor partenere, specialiști în medicina tradițională chineză și în reabilitare medicală.