A A A

 

Masă rotundă: „Actualităţi în prevenirea tulburărilor cauzate de deficitul de iod prin Iodarea Universală a Sării”

Specialişti în domeniul sănătăţii publice, medicinei de familie, endocrinologiei, pediatriei, nutriţiei şi alimentaţiei, educaţiei, reprezentanții OMS și UNICEF în țară noastră, au discutat astăzi în cadrul unei Mese rotunde despre actualităţile în prevenirea tulburărilor cauzate de deficitul de iod prin iodarea universală a sării.

 

Aceștia au discutat și analizat cele mai noi tendințe și acțiuni în prevenirea tulburărilor de deficit de iod prin Iodarea Universală a Sării în Regiunea Europeană şi Asia Centrală, precum și opinia specialiștilor din domeniu în Republica Moldova. Totodată, au punctat acţiunile prioritare care urmează a fi întreprinse în domeniul medicinii clinice şi prevenirii.

 

„Pe parcursul ultimilor ani am înregistrat mai multe progrese în prevenţia tulburărilor de deficit de iod, prin intermediul acțiunilor regulatorii întreprinse de către autoritățile responsabile, inclusiv aprobarea Programului naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei. Trebuie să ne consolidăm eforturile ca să atingem obiectivul de eliminare durabilă a tulburărilor prin deficit de iod”, a declarat în debutul ședinței secretarul de stat, Aliona Serbulenco.

 

Menționăm că, în vederea reducereii poverii morbidităţii şi a dizabilităţii prevenibile şi a mortalităţii premature evitabile din cauza bolilor netransmisibile legate de dietă, subnutriţie şi deficienţele nutriţionale, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020. Printre obiectivele specifice ale Programului se enumără creşterea proporţiei alăptării exclusive în primele 6 luni de viaţă, crearea unui mediu care promovează sănătatea nutriţională în instituţiile de învăţămînt, spitale şi la locurile de muncă, reducerea consumului de grăsimi saturate şi de zahăruri adăugate, reducerea consumului de acizi graşi trans și a consumului de sodiu/sare, precum și zero creştere în prevalenţa obezităţii la copii şi adulţi.

 

Conform datelor statistice, în Republica Moldova unul din trei copii suferă de deficienţă de iod, iar femeile de vîrstă fertilă, femeile care alăptează şi copiii sunt cele mai susceptibile grupuri la deficienţa de iod.

 

Organizația Mondială a Sănătății a reconfirmat, în anul 2014, că toată sarea alimentară destinată utilizării în gospodării şi folosită la procesarea produselor alimentare trebuie să fie fortificată cu iod, ca strategie sigură şi eficace de prevenire şi control al tulburărilor prin deficit de iod printre populaţie, recomandînd insistent statelor membre să introducă şi să menţină durabil această intervenţie.