A A A

 

Mai multe instituții medico-sanitare din țară dotate cu echipamente medicale moderne, cu suportul Guvernului Japoniei

Despre rezultatele proiectelor „Îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă medicală” și cel de cooperare tehnică „Îmbunătățirea managementului dispozitivelor medicale”, dezvoltate în perioada 2013-2018, au discutat astăzi, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari și directorul adjunct al Departamentului Europa şi Orientul Mijlociu al Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională, Yoko Takebayashi.

 

„Aduc mulțumiri Guvernului de la Tokyo pentru suportul și asistența tehnică acordată. Odată cu implementarea proiectelor am dezvoltat infrastructura instituțiilor medicale, dotându-le cu dispozitive medicale performante și fortificând capacitățile personalului medical și tehnic, care activează în instituțiile medicale din Republica Moldova”, a declarat Svetlana Cebotari.

 

La rândul său, oficialul nipon a menționat că, proiectele de împrumut în domeniul sănătății au fost realizate cu succes, instituțiile medicale din Republica Moldova beneficiind de echipament modern, iar cetățenii de servicii medicale calitative și accesibile. De asemenea, a reiterat disponibilitatea pentru o potențială colaborare și în domeniul social, Japonia având o experință vastă în acest sens, care ar putea fi împărășită cu Republica Moldova.

 

Amintim că, în urma implementării Proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de asistenţă medicală”, au fost instalate peste 1000 unităţi de dispozitive medicale în valoare de circa 50 mln Euro, în 5 instituţii medicale de nivel terțiar și secundar (Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei şi Copilului, Institutul Oncologic, Institutul de Medicina Urgentă, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”), 10 Centre de Sănătate Publică şi Centrul Naţional de Sănătate Publică (actualmente parte a Agenției Naționale de Sănătate Publică).

 

De asemenea, pentru întreținerea corespunzătoare a echipamentului livrat a fost implementat Proiectul de cooperare tehnică „Îmbunătățirea managementului dispozitivelor medicale”, în cadrul căruia au fost create departamente/secții de inginerie biomedicală în aceleași instituţii medicale spitalicești beneficiare.

 

În acest sens, urmează ca Republica Moldova să extindă crearea departamentelor/secțiilor de inginerie biomedicală în alte 15 IMSP. Respectiv, au fost selectate preliminar, următoarele instituții medicale: Institutul de Cardiologie, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Spitalul de Psihiatrie Bălți, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui, Spitalul Municipal Clinic pentru Copii “V. Ignatenco”, Spitalul Municipal Clinic nr.1, Spitalul Municipal Clinic “Sf. Arhanghel Mihail”, Spitalul Municipal Clinic Bălți, Spitalul Raional Florești, Spitalul Raional Orhei, Spitalul Raional Ungheni, Spitalul Raional Ștefan-Vodă, Spitalul Raional Cahul și Spitalul Raional Comrat “Isaac Gurfinchel”.

 

La finalul întrevederii, oficialii au discutat despre raportul de finalizare a proiectului ce urmează a fi realizat până la doi iulie curent, precum și stabilirea modalităților de promovare a suceselor obținute în cadrul proiectului JICA.

 

Menționăm că, Japonia este al treilea cel mai mare donator al țării noastre, iar până în prezent Republica Moldova, în cadrul Programului de proiecte umanitare „KUSANONE", pe parcursul a 10 ani, a obținut granturi pentru dotarea cu echipament medical a instituțiilor medicale, iar începând cu anul 2013 de împrumuturi în cadrul proiectelor ”Îmbunătățirea serviciilor medicale” și ”Îmbunătățirea managementului dispozitivelor medicale”, pentru dezvoltarea infrastructurii instituțiilor medicale.