A A A

 

Lista locurilor de muncă încadrate în condiții deosebite, pentru acordarea pensiei în condiții avantajoase, aprobată în cadrul Ședinței de Guvern

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de Guvern, Lista locurilor de muncă încadrate în condiții deosebite, în temeiul cărora se acordă pensie pentru limită de vârstă în condiții avantajoase, precum și Instrucţiunea privind modul de aplicare a Listei și de confirmare a stagiului special.

 

Proiectul are drept scop, acordarea pensiei pentru limită de vârstă în condiții avantajoase (reducerea vârstei standard de pensionare), persoanelor ocupate la lucrări în locurile de muncă încadrate în condițiile speciale.

 

Astfel, documentul prevede Lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale, care cuprinde unitățile de producție, lucrările, profesiile, funcțiile și indicile la lucrări în subteran, lucrări în condiții de muncă foarte nocive și foarte grele în temeiul cărora se va acorda dreptul la pensie pentru limita de vârstă în condiții avantajoase.

 

În ansamblu, aceasta cuprinde 84 poziții din 10 domenii de activitate, numărul total de locuri de muncă în condiții speciale, fiind estimat la 1684 unități, inclusiv: la lucrări în subteran, în minele de extracție a pietrei, în industria cimentului și a sticlei, în industria chimică, în prelucrarea metalelor, în instituțiile de ocrotire a sănătății și la locuri de muncă cu radiație ionizantă.

 

De asemenea, proiectul prevede Instrucţiunea privind modul de aplicare a Listei locurilor de muncă încadrate în condiții deosebite, care reflectă particularitățile aplicării unor compartimente și poziții din Listă, determină noțiunea de „întreaga zi de muncă”, precum și particularitățile confirmării vechimii în muncă pentru salariații angajați la locuri de muncă cu condiții speciale.

 

Menționăm că Lista aprobată va înlocui Lista nr. 1 a unităţilor de producţie, lucrărilor, profesiilor, funcţiilor şi indicilor la lucrări în subteran, la lucrări cu codiţii de muncă foarte nocive şi foarte grele, în temeiul cărora se acorda dreptul la pensie pentru limită de vârstă în condiţii avantajoase, care a fost în vigoare pînă la 31 decembrie 2016.