A A A

 

Lansarea programelor-pilot de suport la angajarea pe piața muncii a persoanelor social-vulnerabile și cu dizabilități

La 8 iulie curent, două programe de stimulare a angajării persoanelor care necesită suport suplimentar la angajare au fost lansate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și Agenția Națională pentru  Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în cadrul  proiectului „Promovarea ocupării tinerilor” al Organizației Internaționale a Muncii (ILO).

 

 

Cele două programe-pilot vor fi implementate pe parcursul a șase luni și prevăd subvenționarea atît a locurilor de muncă pentru persoanele social-vulnerabile, cît și  subvenționarea angajatorilor pentru crearea sau adaptarea unui loc de muncă pentru persoanele cu dizabilități. De acest suport vor beneficia 135 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.

 

„Aceste două măsuri active se înscriu în șirul de acțiuni prevăzute în noua lege a ocupării forței de muncă și asigurării de șomaj, precum și în Strategia națională de ocupare a forței de muncă pentru anii 2017-2021, care au drept scop susținerea persoanelor vulnerabile în procesul de integrare în cîmpul muncii, inclusiv și promovarea angajării persoanelor cu dizabilități care, în prezent, rămân practic în afara pieței muncii”, a menționat Ala Nemerenco, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 

Astfel, agenții economici vor beneficia pentru fiecare șomer angajat de subvenții lunare în sumă egală cu 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

 

Totodată, angajatorii care vor crea sau adapta un loc de muncă pentru persoanele cu dizabilități vor beneficia de compensare a 50% din costurile necesare creării sau adaptării locului de muncă. Mărimea subvenției nu va depăși cuantumul a 10 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent pentru fiecare loc de muncă creat sau adaptat.

 

Programele vor fi implementate de Agenția Națională pentru  Ocuparea Forței de Muncă, iar angajatorii care doresc să beneficieze de aceste subvenții urmează să se adreseze la subdiviziunile teritoriale ANOFM din Chișinău, Bălți, Cahul, Hîncești, Orhei, Cantemir și Strășeni. Informațiile cu privire la condițiile de acordare a subvențiilor pot fi obținute la Centrul de Apel al ANOFM - 0 8000 1000 (apel gratuit).