A A A

 

Laboratoarele performante din Centrele de Sănătate Publică teritoriale au fost dotate cu mașini noi

De astăzi, laboratoarele performante din Centrele de Sănătate Publică teritoriale vor acorda servicii mai calitative și mai eficiente. În acest sens, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a dotat cu 12 mașini noi, 10 laboratoare performante din cadrul Centrelor de Sănătate Publică teritoriale care vor fi utilizate pentru colectarea probelor și vor servi ca suport tehnic pentru deplasarea specialiștilor în focarele de boli contagioase, supravegherea obiectelor economiei naționale din teritoriile deservite.

 

De mașini noi vor beneficia Centrele de la Edineț, Bălți, Soroca, Ungheni, Chișinău, Orhei, Căușeni, Cahul, Comrat, Hîncești, care vor menţine autovehiculele în stare funcţională prin exploatarea tehnică adecvată.

 

„Serviciile medicale trebuie să fie mai accesibile și mai aproape de pacienți. Cele 12 autovehicule pe care le repartizăm astăzi vor contribui la realizarea investigațiilor de laborator în termeni eficienți și rapizi”, a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.

 

Pentru procurarea autovehiculelor s-au cheltuit 2.500.000  lei din mijloacele financiare suplimentare prevăzute în bugetul Centrului Național de Sănătate Publică pentru anul 2017.

 

Menționăm că laboratoarele de performanță acordă un șir de servicii medicale, printre care: efectuarea investigaţiilor microbiologice, diagnosticul serologic de laborator al bolilor transmisibile, inclusiv a markerilor hepatici, infecţia cu HIV/SIDA, determinarea sensibilităţii la un spectru larg de antibiotice, asigurarea controlului calităţii şi inofensivităţii a produselor alimentare, apei potabile şi altor obiecte de control după indicatori sanitaro-microbiologici.

 

Instituirea laboratoarelor de performanţă în cadrul Centrelor de Sănătate Publică teritoriale a fost aprobată în anul 2016, având drept scop eficientizarea și consolidarea activității de supraveghere de stat a sănătăţii publice.