A A A

 

La IMSP Institutul Oncologic a fost creat un Serviciu Centralizat de Sterilizare Modern

La IMSP Institutul Oncologic, a fost creat și pus în aplicare un Serviciu Centralizat de Sterilizare Modern, care permite sterilizarea instrumentelor medicale utilizate în intervențiile chirurgicale. Datorită noului serviciu, dispozitivele sterilizate, împachetate și sigilate își mențin valabilitatea pentru 21 de zile, dacă nu au fost deschise.

 

Pînă acum, funcționau 35 de sterilizatoare de aer uscat, care erau instalate în fiecare sală de operații și proceduri, iar valabilitatea echipamentului sterilizat era de 24 ore, indiferent dacă erau sau nu deschise.

 

Totodată, s-a optimizat utilizarea resurselor umane pentru această activitate. În Serviciul actual activează 7 persoane, față de 35, care erau implicați anterior și s-a perfecționat gradul de calitate, siguranță și posibilitatea de control a sterilității dispozitivelor/echipamentelor puse la dispoziția chirurgilor.

 

„Mă bucur că am reușit să realizăm încă un obiectiv foarte important și să centralizăm serviciile de sterilizare a echipamentelor medicale, aici la Institutul Oncologic, unde se realizează zilnic zeci de operații foarte complicate, care necesită o atenție sporită. Odată cu crearea acestui Serviciu s-a redus esențial numărul infecțiilor nosocomiale în comporație cu anii precedenți (de la 25 în 2016 la 9 în 2018), de cînd au fost testate echipamentele pentru sterilizare. Dar cel mai important lucru este că normele de igienă și activități antiepidemice corespund standardelor internaționale”, a declarat secretarul general de stat, Boris Gîlca.

 

„Implementarea Serviciului Centralizat de Sterilizare oferă tot lanțul de servicii, precum: spălarea instrumentelor, dezinfectarea, împachetarea, iar odată cu acestea, perfecționarea actului medical”, a subliniat directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici.

 

Echipamentele din cadrul Serviciului sunt procurate din Spania, cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, prin intermediul proiectului JIKA, în valoare de 12 mln. lei.

 

Menționăm că anual, la Institutul Oncologic se realizează circa 10.000 de intervenții chirurgicale, în 24 de săli de operații.