A A A

 

La CNSP a demarat cursul de instruire a examinatorilor în cadrul Studiului național privind obezitatea la copii

 Astăzi, 3 noiembrie curent, la CNSP a demarat cursul de instruire a examinatorilor cu privire la implementarea Studiului național privind dezvoltarea fizică a copiilor, care va dura 2 zile.

 

Conform agendei, în cadrul cursului participanților le sunt prezentate obiectivele studiului şi sistemul de supraveghere cu prezentarea generală a Protocolului studiului; modul de organizare a studiului la nivel teritorial, divizarea responsabilităţilor şi orarul de colectare a datelor; descifrarea chestionarului pentru şcoli şi metodologia de colectare a datelor, inclusiv forma de interacţiunea cu aceste instituții; descifrarea chestionarului pentru familie, inclusiv interacţiunea cu părinţii; instrucţiuni privind intervievarea, înregistrarea răspunsurilor şi verificarea formularelor; instrucţiuni privind efectuarea măsurătorilor antropometrice, înregistrarea datelor şi calibrarea instrumentelor şi păstrarea acestora.

 

  În cadrul celei de a doua zi, participanții vor fi repartizați în grupe pentru a efectua în echipe exerciţii practice de intervievare şi efectuare a măsurătorilor (lucru în perechi) cu evaluarea în continuare a rezultatelor completării chestionarelor şi efectuării măsurătorilor (comparaţie între 2 grupuri) şi prezentarea rezultatelor. La finalizarea lucrărilor cursului de instruire vor fi repartizate materialele și instrumentele necesare pentru realizarea Studiului în teren, concluzii de totalizare, precum și anunțarea orarului integral al studiului la nivel teritorial.

 

  Cu prezentări și informații privind organizarea studiului participă reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dna Daniela Demișcan, șef Direcție Sănătate Publică; OMS Moldova, dna Angela Ciobanu; USMF Nicolae Testemițanu, dna Galina Obreja și ai Centrului Național de Sănătate Publică, dl Ion Șalaru, adjunct al directorului, Natalia Silitrari, șef Centru Promovarea sănătății și comunicare.

 

  Studiul propriu-zis va fi realizat în toate municipiile și raioanele republicii și se va desfășura în perioada 14-24 noiembrie 2017. Rezultatele studiului vor fi evaluate și lansate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în primul semestru al anului 2018.