A A A

 

La Bălți a fost deschis primul Centru de Intervenție Timpurie destinat copiilor cu vârsta de până la 3 ani

Un serviciu de intervenție timpurie a fost inaugurat astăzi, 21 februarie curent, în cadrul Centrului de Plasament Temporar și Reabilitare din mun. Bălți. Este primul serviciu socio-medical de acest fel din Bălți, care va oferi servicii atât copiilor din municipiu, cât și celor din cele 11 raioane din nordul țării.

 

Serviciul este destinat copiilor cu vârsta până la 3 ani și familiilor lor, având drept scop depistarea precoce a dizabilităților, oferirea asistenței fiecărui copil cu tulburări de dezvoltare, inclusiv cu dizabilitate, sau risc de apariție a acestora, precum și incluziunii educaționale și sociale a acestuia.

 

Depistarea precoce și recuperarea problemelor legate de dizabilitate este important să înceapă la o vârstă cât mai mică a copilului, încă din primele luni de viață. Iată de ce, în cadrul serviciului, va activa o echipă multidisciplinară, formată din specialiști precum: pediatru, neurolog pediatru, psiholog, logoped, kinetoterapeut, asistent medical și asistent social, care își vor canaliza tot efortul și cunoștințele în oferirea suportului părinţilor de a menţine copiii cu nevoi speciale în familie și acordarea de ajutor copiilor cu nevoi speciale.

 

„Centrul inaugurat astăzi, vine să diversifice serviciile acordate copiilor cu anumite dificultăți în dezvoltare, oferind forme alternative de îngrijire a copiilor și suport familiilor, conform unor programe individuale de reabilitate și tratament. Este foarte important să punem accentul pe prevenire. Apreciem suportul oferit de partenerii de dezvoltare și societatea civilă, pentru dezvoltarea acestui Centru și ne dorim ca aceste bune practici sa fie implementate în cât mai multe instituții, care activează în domeniu”, a menționat secretarul general de stat, Boris Gîlca.

 

„De mult timp ne-am dorit să deschidem un serviciu atât de vital în regiunea de nord a țării. Acum copiii și părinții vor putea merge la specialiști și beneficia de consultații și reabilitare fără a se deplasa tocmai la Chișinău, fără a îndura ore lungi în drum și cheltuieli inutile, iar pe termen lung, recuperarea copiilor va fi mai eficientă și eficace”, a susținut președintele CCF/HHC Moldova, Liliana Rotaru.

 

Acest serviciu socio-medical gratuit a fost creat de CCF/HHC Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Costul total al reparațiilor și dotărilor a constituit 555 769 MDL. Ținem să menționăm că o bună parte din acești bani a fost donați de Dna și Dnul Hughes din Marea Britanie, susținători ai organizației Hope and Homes for Children UK, iar cealaltă parte a fost suplinită din cadrul Campaniei „Rostul Postului” 2018, demarată pentru a colecta fonduri suplimentare pentru acest serviciu.În cadrul campaniei au donat generos atât persoane fizice, cât și companii private.

 

În țară mai activează patru centre de intervenție timpurie destinate copiilor cu vârsta de până la 3 ani