A A A

 

La 19 mai este marcată Ziua Europeană de prevenire a obezității

Anual, în a treia sâmbătă a lunii mai este marcată Ziua Europeană de prevenire a obezității, dedicată conştientizării problemelor asociate şi cauzate de această afecţiune.

 

Tema campaniei din acest an este „Abordăm obezitatea împreună” și are ca scop cunoașterea și înțelegerea necesității asumării unor acțiuni la nivel european și național, pentru a îmbunătăți prevenirea și tratamentul obezității.

 

În același timp, campania are ca obiectiv susținerea și convingerea persoanelor supraponderale sau obeze să schimbe stilul de viață, ca să gestioneze propria greutate și să-și amelioreze starea generală de sănătate și calitatea vieții.

 

În Republica Moldova conform cercetărilor naționale ( Studiului STEPS, 2013): circa 50% dintre persoanele adulte (18 ani şi peste) sunt supraponderale sau obeze. Ponderea persoanelor obeze, care reprezintă 15% din acest număr, este mai mare în mediul urban (16,3%) în comparație cu mediul rural (14,7%), fiind mai mare printre femei (17,1%) decât printre bărbați (13,3%), iar obezitatea crește proporțional vârstei, de la 1% în grupul de vârstă de 18-24 ani până la 25% în grupul de vârstă de 45-65 ani, după care descreștere.

 

În context, pentru sensibilizarea și conștientizarea riscului obezității pentru sănătate, instituțiile de sănătate publică, prestatori ai serviciilor de sănătate, pacienți și reprezentanți ai societății civile vor realiza un șir de activități în această zi, printre care: seminare și mese rotunde, evenimente de informare și sensibilizare, diseminarea materialelor informative, participarea în emisiuni, ș.a.

 

Supraponderabilitatea și obezitatea, precum și bolile legate de acestea, sunt în mare măsură prevenibile. Mediile de sprijin și comunitățile sunt fundamentale în modelarea opțiunilor oamenilor, alegerea alimentelor sănătoase și aplicarea activității fizice regulate sunt cele mai simple, ușoare, accesibile și disponibile alegeri și, relevant, esențiale în prevenirea obezității.

 

La nivel individual excesul de greutate și obezitatea, precum și bolile aferente acestora, netransmisibile, pot fi prevenite prin:

 

• limitarea aportului de energie din totalul grăsimilor și zaharuri,

• creșterea consumului de fructe și legume, precum și leguminoase, cereale integrale,

• practicarea activității fizice sistematice (60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute pe săptămână pentru adulți),

• reducerea conținutului de grăsimi, zahăr și sare în alimentele procesate,

• asigurarea faptului, că alegerile sănătoase și nutritive sunt disponibile și accesibile pentru toți consumatorii,

• restricționarea comercializării de alimente bogate în zaharuri, sare și grăsimi, în special a produselor alimentare destinate copiilor și adolescenților,

• asigurarea disponibilității alegerii alimentației sănătoase și susținerea practică a activității fizice regulate la locul de muncă, educație și instruire.

 

La nivel de societate și comunitate sunt importante:

 

• sprijinul persoanelor în vederea respectării recomandărilor de mai sus, prin angajamentul politic susținut și colaborarea părților interesate din sectorul public și privat,

• crearea condițiilor pentru activități fizice regulate și alegeri alimentare mai sănătoase, ușor accesibile tuturor - în special persoanelor vulnerabile,

• asigurarea disponibilității unor alegeri alimentare sănătoase și sprijinirea practicilor periodice de activitate fizică la locul de muncă, educație și instruire.

 

În promovarea unei diete sănătoase poate juca un rol semnificativ și industria alimentară prin:

 

• reducerea conținutului de grăsimi, zahăr și sare din alimentele procesate,

• asigurarea alegerilor sănătoase și nutritive disponibile tuturor consumatorilor,

• practicarea marketingului responsabil, în special al produselor destinate copiilor și adolescenților.

 

La 19 mai, invităm pe toată lumea să participe la un eveniment social-sportiv „Mișcare pentru sănătate”, care va include jocuri sportive, acțiuni de informare și flash-mob, începând cu ora 09.00 în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a fi parte la promovarea sănătății prin mișcare, dar şi informarea cu privire la un stil de viaţă sănătos.