A A A

 

La 1 octombrie sărbătorim Ziua Internaţională a Persoanelor în Etate

La data de  1 octombrie, la nivel global, este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor în Etate. Cu acest prilej, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale transmite un mesaj de felicitare şi mulţumire la adresa persoanelor de vârsta a treia,  pentru aportul semnificativ la dezvoltarea societăţii, pentru munca depusă în numele creşterii şi educării generaţiilor noi.

 

În scopul promovării îmbătrânirii active și încurajării asocierii în organizații neguvernamentale a persoanelor vârstnice pentru a participa activ la viaţa socială, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecții Sociale a organizat în perioada 2017-2019 Programul de Granturi mici în domeniul îmbătrânirii active. Priorităţile Programului sunt axate pe participarea vârstnicilor și promovarea voluntariatului şi activismului civic; dezvoltarea serviciilor pentru vârstnici; crearea oportunităţilor economice pentru vârstnici și susţinerea antreprenoriatului în rândul vârstnicilor.

 

Ca rezultat al implementării proiectelor, au fost create Cluburi pentru persoanele în etate, organizate instruiri de utilizare de către vârstnici a tehnologiilor informaționale moderne, create ateliere de meșteșugărit, organizate seminare privind oportunitățile de angajare a persoanelor vârstnice. De asemenea au fost organizate activități de voluntariat şi activități de promovare a modului sănătos de viață în rândul persoanelor în etate.

 

Ziua Internaţională a Persoanelor în Etate este marcată în fiecare an la 1 octombrie cu scopul de promovare a drepturilor persoanelor în etate, prin încurajarea de a participa activ la viaţa economică, politică, socială şi culturală, dar şi pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, lipsită de discriminare, prin incluziune socială.