A A A

 

Israelul reconfirmă angajamentul și susținerea privind dezvoltarea sistemului de sănătate și domeniului protecției sociale din țara noastră

La 6 decembrie curent, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a avut o întrevedere cu ambasadorul Statului Israel în Republica Moldova, E.S.Eliyahu Yerushalmi.

 

În debutul discuțiilor, secretarul general de stat Boris Gîlca, și-a exprimat gratitudinea și recunoștința pentru buna organizare a recentei vizite a delegației moldovenești efectuată în statul Israel, care a fost una eficientă și cu rezultate pozitive. În acest sens, acesta a menționat importanța acestei întrevederi la minister, pentru demararea acțiunilor convenite de colaborare.

 

În context, oficialii au reiterat necesitatea dinamizării cooperării moldo-israeliene în domeniile sănătății, muncii și protecției sociale, asigurarea serviciilor medicale calitative populaţiei și protecția cetățenilor moldoveni care muncesc în statul Israel.

 

„Pledăm pentru dezvoltarea parteneriatelor interministeriale și preluarea experienței avansate a Israelului în domeniul sănătății publice, asistenței primare, managementului spitalicesc, reforma spitalelor și tratamentului oncologic și serviciilor de reabilitare. La fel, ne dorim semnarea Acordului de securitate socială și de muncă, pentru ca cetățenii noștri să beneficieze de prestații sociale conform contribuțiilor aduse statului Israel”, a declarat Boris Gîlca.

 

La rândul său, E.S Eliyahu Yerushalmi, a mulțumit conducerii ministerului pentru deschidere și pentru susținerea constantă acordată comunității evreiești, subliniind importanţa continuării proiectelor comune și asigurând acordarea suportului Israelului în modernizarea sistemului de sănătate din Republica Moldova.

 

La finalul discuțiilor, părțile s-au pronunțat pentru efectuarea vizitelor oficiale bilaterale la nivel de ministere, a vizitelor de studiu a cadrelor medicale din țara noastră în Israel pentru a prelua bunele practici în domeniul sănătății. La fel, în perioada imediat următoare vor fi lansate negocierile pe marginea semnării Acordului de securitate socială și a migrației de muncă pentru reglementarea angajării temporare a lucrătorilor casnici în statul Israel.