A A A

 

Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Republica Moldova celebrează 60 de ani de activitate

Astăzi, 25 octombrie curent, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Republica Moldova marchează 60 de ani de la fondare, printr-o conferința aniversară, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Parlamentului, mediului academic, medici și practicieni.

 

În cadrul conferinței participă în calitate de invitați circa 26 lectori din 14 țări: Belgia, Marea Britanie, Germania, Israel, Japonia, Italia, Elveția, Olanda, Turcia, Austria, România, Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova, pentru a marca reușitele țării noastre în domeniul neurologiei, ceea ce denotă că medicina din Republica Moldova s-a dezvoltat și este recunoscută la nivel internațional.

 

”Pe parcursul celor 60 de ani de activitate, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie a evoluat datorită medicilor, care muncesc cu dăruire, abnegație, profesionalism, conducerii, profesorilor universitari și tuturor lucrătorilor din domeniu medical, care au pus umărul și sufletul pentru a dezvolta neurochirurgia la cel mai înalt nivel, aici la noi, acasă. Astăzi, ne putem mândri de rezultatele pe care le avem: 22.000 de pacienți consultați și tratați anual, 4 laboratoare științifice, 6 secții, 113 medici, 173 asistenți medicali, care zilnic acordă asistență medicală performantă pacienților”, a menționat Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.

 

În cadrul sesiunilor programului științific, participanții vor face schimb de experiență în domeniul neuroștiinței și anume, programele de pregătire și dezvoltarea a cadrelor medicale, posibilitățile moderne de formare a neurochirurgilor, metodele aplicate de tratament și inovațiile aplicate în neurochirurgie.

 

Menționăm că, odată cu construcția primului bloc al actualului Institut de Neurologie și Neurochirugie, instituția a progresat, o realizare foarte importantă, care a fost posibilă cu suportul Republicii Cehe, fiind  instituirea unității de primiri urgente, o secție vitală pentru pacienții la care secundele înseamnă șansa de a trăi, care acordă servicii medicale de urgență calitative pacienților, care prezintă urgență neurologică și neurochirurgicală.

 

În prezent, în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie s-a înregistrat o majorare a cazurilor urgente tratate, o sporire a numărului trombolizelor efectuate și o dezvoltare semnificativă a neurochirurgiei vasculare.