A A A

 

Informație suplimentară privind situația epidemiologică la rujeolă

Suplimentar la informația privind situația la rujeolă din 25 ianuarie curent, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că din cele 3 cazuri aflate la 25.01.2018 în investigare diagnosticul de rujeolă a fost confirmat prin investigații de laborator doar la un bolnav. Diagnosticul de rujeolă a fost stabilit la un copil cu vârsta de 7 luni, neeligibil pentru vaccinare după vârstă, care a călătorit cu părinții în Ucraina, în perioada sărbătorilor de Crăciun. Acesta este primul caz de import a rujeolei după anul 2014.

 

Spre regret, situația epidemică la rujeolă în țările vecine România și Ucraina, precum și în alte țări europene, continuă a fi nefavorabilă. Reieșind din situație Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale amintește că unica măsură de prevenire rujeolei este VACCINAREA.

 

În Republica Moldova, în mod planic, vaccinările se efectuează cu un vaccin combinat contra a 3 infecții: rujeola, oreionul și rubeola (ROR) la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Pentru vaccinare sunt eligibili toți copii cu vârsta de până la 18 ani, care n-au primit doza respectivă de vaccin la vârstele indicate.

 

Vaccinarea se efectuează în instituțiile de asistență medicală primară prin intermediul medicului de familie. La prezența indicațiilor epidemiologice revaccinare cu o doză de vaccin ROR se aplică și adulților. Vaccinul ROR folosit în țară este precalificat de către Organizația Mondială a Sănătății.