A A A

 

Informare privind situația epidemiologică prin gripă și infecții acute ale căilor respiratorii

La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este la nivel scăzut. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna (05.03.18-11.03.18) morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 299,53 (la 100 mii populație), fiind sub pragul epidemic, cu o descreștere cu 20,5% în comparație cu săptămâna precedentă.

 

În sistemul de supraveghere sentinelă, în această perioadă au fost raportate1248 cazuri noi de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), ceea ce reprezintă o descreștere cu 22,3 % în comparație cu săptămâna trecută și o creștere a numărului de cazuri cu cu 46,1 % în raport cu aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

 

Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) a constituit 5,0% din numărul total de internări, indiferent de cauză în IMSP teritoriale. În săptămâna nominalizată au fost înregistrate138 cazuri de gripă.

 

În această perioadă, în laboratorul Infecții Virale, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost investigate au fost investigate 40 probe la prezența virusurilor gripale și non-gripale. 18 probe au fost pozitive la prezența virusului gripal de tip B, 2 la prezența virusului gripal de tip A(H1N1)pdm09, 1 la prezența virusului gripal de tip A(H1N1)pdm09+B. Persoanele diagnosticate cu gripă au primit îngrijiri medicale conform protocoalelor clinice.

 

În perioada de referință a fost înregistrat un caz de deces la o persoană din mun. Chișinău, în vârstă de 83 ani, diagnosticat cu: ”Pneumonie comunitară postvirală (ARN al virusului gripal tip B pozitiv) și bacteriană, evoluție severă” și maladii concomitente. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei sezoniere.

 

Subliniem, că Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă, să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.

 

Suplimentar, în scopul fortificării asistenţei medicale spitaliceşti, pacienţilor cu gripă sezonieră, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi infecţii respiratorii acute severe, în caz de agravare a situaţiei epidemiologice, în municipiul Chişinău a fost dispusă organizarea unor măsuri suplimentare.

 

Astfel, directorii Spitalelor Clinice Municipale vor intensifica măsurile de precauţie, protecţie a personalului medical şi vor asigura condiţii de izolare, la necesitate, a pacienţilor cu infecţii respiratorii acute severe şi/sau gripă. În cadrul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, pacienţii cu gripă vor fi consultați în Unitatea de Primiri Urgente şi la necesitate vor fi spitalizați.

 

Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „V. Ignatenco" va organiza consultarea şi internarea, la necesitate, a pacienţilor cu amigdalite, cu complicaţii ale infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare şi infecţii respiratorii acute severe.

 

În Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 va fi asigurată consultarea şi internarea pacienţilor (copii până la 3 ani) cu boli diareice acute.

 

Iar Instituțiile Medico-sanitare Publice: Asociaţiile Medicale Teritoriale, Clinica Universitară, Centrele de Sănătate şi Centrele Medicale private vor organiza şi asigura consultarea şi spitalizarea, la necesitate, a pacienţilor cu gripă sezonieră, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi infecţii respiratorii acute severe.