A A A

 

Informare privind situația epidemiologică prin gripă și infecții acute ale căilor respiratorii

La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă a depășit pragul epidemic . Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna (26.02.18-04.03.18) morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 376,47 (la 100 mii populație).

 

În sistemul de supraveghere sentinelă, în această perioadă au fost raportate 1606 cazuri noi de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), ceea ce reprezintă o creștere cu 12,8 % în comparație cu săptămâna trecută și o creștere a numărului de cazuri cu 47,3 % în raport cu aceeaşi perioadă a sezonului precedent. Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) a constituit 3,9 % din numărul total de internări, indiferent de cauză în IMSP teritoriale.

 

În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 171 cazuri de gripă.

 

În această perioadă, în laboratorul Infecții Virale, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost investigate 54 probe la prezența virusurilor gripale și non-gripale. 14 probe au fost pozitive la prezența virusului gripal de tip B, 7 la prezența virusului gripal de tip A(H1N1)pdm09, 3 la prezența virusului gripal de tip A(H3N2) și 2 probe au fost pozitive la prezența virusurilor non-gripale.

 

Persoanele diagnosticate cu gripă au primit îngrijiri medicale conform protocoalelor clinice.

 

În perioada de referință, nu au fost înregistrate cazuri de deces.

 

Subliniem, că Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă, să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.

 

Suplimentar, în scopul fortificării asistenţei medicale spitaliceşti, pacienţilor cu gripă sezonieră, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi infecţii respiratorii acute severe, în caz de agravare a situaţiei epidemiologice, în municipiul Chişinău a fost dispusă organizarea unor măsuri suplimentare.

 

Astfel, directorii Spitalelor Clinice Municipale vor intensifica măsurile de precauţie, protecţie a personalului medical şi vor asigura condiţii de izolare, la necesitate, a pacienţilor cu infecţii respiratorii acute severe şi/sau gripă.

 

În cadrul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, pacienţii cu gripă vor fi consultați în Unitatea de Primiri Urgente şi la necesitate vor fi spitalizați.

 

Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „V. Ignatenco" va organiza consultarea şi internarea, la necesitate, a pacienţilor cu amigdalite, cu complicaţii ale infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare şi infecţii respiratorii acute severe.

 

În Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 va fi asigurată consultarea şi internarea pacienţilor (copii până la 3 ani) cu boli diareice acute.

 

Iar Instituțiile Medico-sanitare Publice: Asociaţiile Medicale Teritoriale, Clinica Universitară, Centrele de Sănătate şi Centrele Medicale private vor organiza şi asigura consultarea şi spitalizarea, la necesitate, a pacienţilor cu gripă sezonieră, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi infecţii respiratorii acute severe.