A A A

 

Informare privind situația epidemiologică prin gripă și infecții acute ale căilor respiratorii

La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este la nivel mediu. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna (19.02.18-25.02.18) morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 387,45 (la 100 mii populație) cu o creștere cu 9,9% în comparație cu săptămâna precedentă.

 

În sistemul de supraveghere sentinelă, în această perioadă au fost raportate 1416 cazuri noi de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), ceea ce reprezintă o creștere cu 3.4 % în comparație cu săptămâna trecută și o creștere a numărului de cazuri cu 39,0 % % în raport cu aceeaşi perioadă a sezonului precedent. Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) a constituit 4,5 % din numărul total de internări, indiferent de cauză în IMSP teritoriale.

 

În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 134 cazuri de gripă.

 

În această perioadă, în laboratorul Infecții Virale, din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică au fost investigate 42 probe la prezența virusurilor gripale și non-gripale. 11 probe au fost pozitive la prezența virusului gripal de tip B, două probe la prezența virusului gripal de tip AH1N1 pdm09 și două probe a fost pozitive la prezența virusurilor non-gripale.

 

Persoanele diagnosticate cu gripă au primit îngrijiri medicale conform protocoalelor clinice.

 

În perioada de referință, a fost înregistrat un caz de deces confirmat cu prezența virusului gripal de tip A(H1N1)pdm09 la o persoană din mun. Chișinău, de genul masculin, 41 ani. Pacientul s-a adresat tardiv după asistență medicală, în stare gravă, cu maladii concomitente și nu a fost vaccinat împotriva gripei sezoniere.

 

Subliniem că, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă, să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.

 

Suplimentar, în scopul fortificării asistenţei medicale spitaliceşti, pacienţilor cu gripă sezonieră, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi infecţii respiratorii acute severe, în caz de agravare a situaţiei epidemiologice, în municipiul Chişinău a fost dispusă organizarea unor măsuri suplimentare.

 

Astfel, directorii Spitalelor Clinice Municipale vor intensifica măsurile de precauţie, protecţie a personalului medical şi vor asigura condiţii de izolare, la necesitate, a pacienţilor cu infecţii respiratorii acute severe şi/sau gripă.

 

În cadrul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, pacienţii cu gripă vor fi consultați în Unitatea de Primiri Urgente şi la necesitate vor fi spitalizați.

 

Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „V. Ignatenco" va organiza consultarea şi internarea, la necesitate, a pacienţilor cu amigdalite, cu complicaţii ale infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare şi infecţii respiratorii acute severe.

 

În Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 va fi asigurată consultarea şi internarea pacienţilor (copii până la 3 ani) cu boli diareice acute.

 

 Instituțiile Medico-Sanitare Publice: Asociaţiile Medicale Teritoriale, Clinica Universitară, Centrele de Sănătate şi Centrele Medicale private vor organiza şi asigura consultarea şi spitalizarea, la necesitate, a pacienţilor cu gripă sezonieră, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi infecţii respiratorii acute severe.