A A A

 

Informare privind situația epidemiologică prin gripă și infecții acute ale căilor respiratorii

La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este la nivel mediu. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna (12.02.18-18.02.18) morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 352,64 (la 100 mii populație) cu o creștere cu 14,1% în comparație cu săptămâna precedentă.

 

În sistemul de supraveghere sentinelă, în această perioadă au fost raportate 1369 cazuri noi de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), ceea ce reprezintă o creștere cu 12,2% în comparație cu săptămâna trecută și o creștere a numărului de cazuri cu 14,5 % în raport cu aceeaşi perioadă a sezonului precedent. Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) a constituit 4,6 % din numărul total de internări, indiferent de cauză în IMSP teritoriale.

 

În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 116 cazuri de gripă.

 

În această perioadă, în laboratorul Infecții Virale, din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică au fost investigate 34 probe la prezența virusurilor gripale și non-gripale. 13 probe au fost pozitive la prezența virusului gripal de tip B, 2 la prezența virusului gripal de tip AH1N1 pdm09 și o probă a fost pozitivă la prezența virusurilor non-gripale.

 

Persoanele diagnosticate cu gripă au primit îngrijiri medicale conform protocoalelor clinice.

 

În perioada de referință, a fost înregistrat un caz de deces, confirmat cu prezența virusului gripal de tip B, la o persoană domiciliată temporar în municipiul Chișinău, de genul masculin, în vârstă de 17 ani, cu diagnosticul: „Şoc toxico-infecţios cu dezvoltarea sindromului de disfuncţie multiplă de organe”, nevaccinat contra gripei sezoniere.

 

Subliniem, că Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă, să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.