A A A

 

Informare privind situația epidemiologică prin gripă și infecții acute ale căilor respiratorii

La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este sub gradul epidemiologic. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna (29.01.18-04.02.18) morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 259,06 (la 100 mii populație).

 

În sistemul de supraveghere sentinelă, în această perioadă au fost raportate 996 cazuri noi de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), ceea ce reprezintă o situație similară cu perioada 22.01.18-28.01.18 și o creștere a numărului de cazuri cu 6,5 % în raport cu aceeaşi perioadă a sezonului precedent. Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) a constituit 5,9 % din numărul total de internări, indiferent de cauză în IMSP teritoriale.

 

În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 36 cazuri de gripă sezonieră. În această perioadă în laboratorul Infecții Virale, din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică au fost investigate 39 probe la prezența virusurilor gripale și non-gripale. Dintre care 12 probe au fost pozitive la prezența virusului gripal de tip B și 7 probe au fost pozitive la prezența virusurilor non-gripale.

 

Persoanele diagnosticate cu gripă au primit îngrijiri medicale conform protocoalelor clinice.

 

Subliniem că, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă, să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.