A A A

 

Informare privind situația epidemiologică prin gripă și infecții acute ale căilor respiratorii

La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este la nivel de intensitate joasă. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 18-24 martie 2019, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 227,07 cazuri la 100 mii populație, fiind sub pragul epidemic (315,88 la 100.000 populație), cu o descreștere de 11,1% în comparație cu comparație cu săptămâna precedentă.

 

În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 44 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 12 confirmate de laborator, 8063 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 386 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI). Ponderea cazurilor SARI a constituit 3,6 % din numărul total de internări, indiferent de cauză, în instituțiile medico-sanitare publice teritoriale. Persoanele diagnosticate cu gripă au primit tratament conform protocoalelor clinice naționale.

 

De asemenea, în perioada de referință, în laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, au fost investigate 30 probe la prezența virusurilor gripale. 12 probe au fost pozitive la prezența virusurilor gripali (9 – A(H1N1)pdm09 și 3 – A(H3N2)) și 5 au fost pozitive la prezența virusurilor non-gripali.

 

În această perioadă a fost înregistrat un caz de deces la o persoană de genul masculin în vârstă de 52 ani din raionul Comrat. Nu a fost vaccinat împotriva gripei sezoniere.

 

Subliniem că, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă, să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.

 

Informăm că, în perioada 01 octombrie 2018 - 24 martie 2019, au fost înregistrate 2115 cazuri gripă, 243352 cazuri IACRS și 11751cazuri SARI.