A A A

 

Informare privind situația epidemiologică prin gripă și infecții acute ale căilor respiratorii

La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este la nivel de intensitate medie. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 25 februarie-03 martie 2019, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 331,32 cazuri la 100 mii populație, depășind pragul epidemic (315,88 la 100.000 populație), cu o descreștere de 16,1 % în comparație cu săptămâna precedentă.

 

În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 191 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 27 confirmate de laborator, 11765 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 513 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI). Ponderea cazurilor SARI a constituit 4,6% din numărul total de internări, indiferent de cauză, în instituțiile medico-sanitare publice teritoriale. Persoanele diagnosticate cu gripă au primit tratament conform protocoalelor clinice naționale.

 

De asemenea, în perioada de referință, în laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, 50 probe au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică. 27 probe au fost pozitive la prezența virusurilor gripali (20-A(H1N1) pdm09 și 7-A (H3N2)).

 

În această perioadă a fost înregistrat un caz de deces a unei persoane de gen feminin, în vârstă de 70 ani, din raionul Râșcani, confirmat cu virusul gripal A(H1N1)pdm09.

 

Subliniem că, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă, să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.

 

Activitatea instituţiilor medico-sanitare în perioada epidemică a gripei sezoniere se efectuează în regim intensiv cu acordarea asistenţei medicale bolnavilor cu gripă, IACRS sau SARI, prioritar la domiciliu, cu spitalizarea şi tratamentul în condiţii de staţionar al bolnavilor cu gripă, IACRS şi SARI cu evoluție gravă și severă conform protocoalelor clinice și cu intensificarea depistării precoce a persoanelor cu semne compatibile cu gripa.

 

Informăm că, în perioada 01 octombrie 2018- 04 martie 2019, au fost înregistrate 1945 cazuri gripă, 217432 cazuri IACRS și 10492 cazuri SARI.